Din cauză că nu s-au interesat dacă se încadrează în prevederile legale, foarte mulți oneșteni care sperau să iasă la pensie mai devreme cu 2 ani, în baza legii care reduce vârsta de pensionare pentru locuitorii din zonele afectate de poluare, s-au trezit că au pierdut timp și bani degeaba.

A trecut mai bine de o lună și o săptămână de când președintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, timp în care sute de oneșteni s-au prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Populației (SPCLEP) Onești, solicitând eliberarea de adeverințe privind istoricul de domiciliu/reședință.

Pentru a li se elibera acest document, solicitanții trebuie să depună la Evidența Populației Onești o cerere, o copie după actul de identitate (trebuie să prezinte însă și originalul) precum și o chitanță prin care să facă dovada plății unei taxe de 20 de lei la Serviciul de Impozite și Taxe Locale.

Zeci de oneșteni dintre cei care s-au prezentat până acum la Evidența Populației Onești solicitând să li se elibereze adeverința respectivă în speranța că vor ieși la pensie mai devreme au avut surpriza neplăcută să constate că hârtia pe care au plătit 20 de lei nu le este de nici un folos la Casa de Pensii.

“Am pierdut o groază de timp degeaba! Nu e de ajuns să demonstrezi că ai locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare, mai sunt și alte condiții de îndeplinit despre care nu ne-a spus nimeni nimic. Am dat 20 de lei pe o hârtie care nu-mi folosește la nimic! Abia când am ajuns la Casa de Pensii, unde am mai avut alte ore bune de stat, am aflat! O fi și vina mea că nu m-am interesat înainte, nu știu ce să zic. Sunt dezamăgită, vă dați seama! Iar în situația mea sunt mulți alții, s-a plâns o doamnă.

Reprezentanți ai SPCLEP Onești susțin că, persoanele care doresc să se adreseze Serviciului pentru eliberarea unei astfel de adeverințe, înainte de toate trebuie să se intereseze la Casa de Pensii dacă îndeplinesc toate celelalte prevederi legale privind pensionarea.

În județul Bacău, de legea privind reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru locuitorii din zonele afectate de poluare pot beneficia și persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile situate pe o rază de 8 kilometri în jurul municipiilor Bacău și Onești. (foto: arhivă)