Alianța Atlanticului de Nord numără în prezent 28 de membri, dar nu toți cetățenii acestora au deplină încredere în partenerii de coaliție, în caz de război. Un sondaj Gallup a scos la iveală lucruri interesante, cum ar fi faptul că cetățenii a patru state membre NATO ar prefera să fie apărați de Rusia în caz de război, nu de partenerii militari din cadrul alianței.

Cele patru state ale căror cetățeni au declarat că ar prefera să fie apărați de Rusia lui Putin în cazul unui război sunt Bulgaria, Grecia, Turcia și Slovenia. În plus, pentru bulgari și greci cea mai mare amenințare ar veni din partea Turciei.

Pe de altă parte, conform unui analist Bloomberg, se remarcă o diviziune între țările occidentale și cele cu populație majoritar ortodoxă, atenție! – cu excepția României și a Sloveniei. Astfel, în timp ce slovenii, în majoritate catolici, sunt de partea rușilor, românii, care sunt majoritari ortodocși, îi preferă pe americani.

Revenind asupra sondajului Gallup (realizat în perioada octombrie – decembrie 2016, pe eșantioane de câte 1.000 de persoane din 66 de țări din toată lumea), la nivel mondial americanii sunt preferați ca aliați de cele mai multe dintre state, în vreme ce chinezii și rușii se prefer unii ca alții ca aliați de bază.