La data de 28 octombrie a.c., în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Legea modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

De la finalul lunii ianuarie 2020, poliţiştii vor acţiona conform modificărilor legislative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Conform acestora, poliţiştii sunt îndreptăţiţi să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere, şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

În cazul unui control corporal, poliţiştii pot să ceară persoanei verificate adoptarea unei poziţii inofensive ce permite realizarea efectivă şi în siguranţă a controlului. Adoptarea unei poziţii inofensive trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana, nedepăşind nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei.

Se prezumă intenţia săvârşirii unei acţiuni violente, îndreptate împotriva poliţistului, fapta persoanei de a se apropia de acesta, după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele „Poliţia, stai!-Nu te apropia!”, ori de a nu se conforma solicitărilor poliţistului referitoare la renunţarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Prin atac armat se înţelege atacul săvârşit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a oamenilor. (sursa: comunicat de presă IPJ Bacău; foto: arhivă)