Consilierii locali din Onești au adus câteva modificări importante la Regulamentul privind stabilirea taxei special de salubrizare, după ce Curtea de Conturi – care s-a aflat în control la Primăria Onești – a dispus anumite măsuri astfel încât să fie regularizate sumele decontate prin raportare la numărul real de persoane fizice beneficiare ale acestui serviciu.

În primul rând, s-a stabilit că pentru imobilele nelocuite, obligația de a declara numărul utilizatorilor serviciului de salubritate revine proprietarului imobilului, taxa de salubrizare datorată fiind datorată luându-se în calcul 1 (o)  singură persoană.

Până atunci însă, în vederea calculării taxei special de salubrizare, proprietarii imobilelor din Onești au obligația depunerii anuale a Declarației de impunere (dată pe propria răspundere, inclusive în cazul achiziționării unui imobil în timpul anului în curs) și a Declarației rectificative (în cazul în care au apărut modificări în componența familial, față de precedent declarație sau, după caz, în situația în care au apărut modificări în structura organizatorică a entității.

Cea mai importantă modificare apărută în respectivul regulament se referă la persoanele din Onești care nu au catadicsit să depună Declarația de impunere, din care să reiasă câți plătitori ai taxei de salubrizare sunt la adresa la care figurează imobilul deținut.

Astfel, s-a stabilit ca în cazul proprietarilor de imobile care nu depun declarația de impunere, taxa de salubrizare să fie calculată din oficiu, pe baza estimării unui număr de 4 persoane.

Așadar, oricare oneștean care deține o locuință în oraș și nu depune declarația de impunere, va plăti taxa de salubrizare din oficiu, pentru 4 persoane, chiar dacă la adresa respectivă nu locuiesc atâtea persoane.

“Este o decizie care trebuia luată de mult, pentru că sunt unii care îți râd în nas, pur și simplu. Am vreo 3 vecini care știu sigur că n-au depus nicio declarație de 3 ani încoace și stau bine-mersi, fără să plătească un leu la gunoi. Lasă că plătesc fraierii! Acum cred că toată lumea va depune declarația, că nimănui nu-i convine să achite gunoiul pentru patru persoane, dacă ei sunt, să zicem, două persoane, a comentat un pensionar de pe strada Jupiter.

În cazul persoanelor juridice, nedepunerea declarației de impunere atrage după sine plata gunoiului pe baza estimării unei cantități medii de deșeuri de o tonă/lună. (foto: arhivă)