În Ajunul Crăciunului, consilierii oneșteni au aprobat, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind intrarea UAT Onești în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB), dar până la modernizarea rețelei de apă și canalizare a orașului, preluată recent de la SC Apă Canal SA, mai este cale lungă.

În primul rând, pentru ca UAT Onești să poată să adere la ADIB este nevoie să fie îndeplinită o condiție esențială: absolut toți membrii ADIB (în număr de 89) să-și dea acordul în această privință. Un singur vot negativ lasă UAT Onești în afara ADIB și face ca municipiul de pe Trotuș să nu mai poată beneficia de pe urma proiectelor de investiții pe care le va derula asociația în perioada următoare.

De altfel, din sursele UNU PE TROTUȘ, pentru că nu a reușit să intre la timp în posesia rețelelor de apă și canalizare ale orașului, UAT Onești ar fi ratat deja un tren important, reprezentând o investiție de 30 de milioane de euro – fonduri europene nerambursabile – despre care s-a tot vorbit în acest an. Proiectanții Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), care au lucrat la aplicația de accesare de fonduri europene pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), nu au putut lua în calcul Oneștiul, cât timp acesta nu a izbutit să-și rezolve din vreme litigiile cu SC Apă Canal SA. Pe acest proiect, CRAB ar urma să acceseze fonduri totale de circa 150 de milioane de euro.

Prin urmare, intrarea UAT Onești în ADIB n-ar aduce, pentru moment, niciun fel de avantaje pentru locuitorii orașului de pe Trotuș. Pierderile de apă de pe rețea vor continua să fie la fel de mari (se vorbește despre 75%), iar orașul va primi apă tot cu intermitență, dezavantajat fiind și de faptul că acesta se află la capătul rețelei.

Va mai curge multă apă pe Trotuș – vorba cuiva – până când oneștenii vor simți cu adevărat o schimbare în bine în privința serviciul de apă și canalizare, care ne-a mâncat zilele atâția ani la rând. E bine că municipalitatea a reușit să preia în administrare rețele de apă și canalizare ale orașului, dar eu le recomand oamenilor să nu aibă așteptări foarte mari, cel puțin nu în perioada următoare, mă refer la următoarele cinci, șase, șapte luni”, ne-a declarat un fost angajat al SC Apă Canal SA.

UAT Onești a mai făcut parte din ADIB pentru o perioadă foarte scurtă, dar a fost nevoită să se retragă din cauza litigiilor cu SC Apă Canal SA, care ar fi afectat bunul mers al asociației. Acest lucru s-a întâmplat în februarie 2010.