Acum câteva zile s-a încheiat, cu o singură condamnare de 6 ani de închisoare, un dosar dramatic. Procesul a fost deschis după ce o copilă din Slănic Moldova a fost abuzată de trei bărbaţi, vreme de patru ani, relatează Libertatea.

Pe măsură ce copila se plângea de abuzurile unui bărbat, „salvatorul” o abuza și el. Unul dintre cei care s-au înscris în această serie a profitului sexual a fost chiar tatăl fetei.  Justiția nu l-a pus decât pe acesta sub acuzare.

În primăvara anului 2019, Ana i-a dezvăluit tatălui ei că a întreţinut relaţii sexuale cu Cătălin F. încă de când ea avea 11 ani. Adrian I.* nu s-a dus la poliţie, să facă reclamaţie, şi nici n-a mers la vecinul lui, să discute.

Tatăl, care se înţelegea foarte bine cu vecinul Cătălin F. – se ajutau unul pe altul şi erau prieteni de pahar, iar în fiecare seară o trimiteau pe Ana la magazin, ca să le cumpere băutură şi ţigări – a rezolvat problema simplu pentru el: i-a cerut Anei să nu mai calce niciodată prin acea curte. Deşi el fusese cel care a dus-o acolo, în urmă cu trei ani.

Într-o noapte, când Ana a rămas în casa lui Cătălin F., acesta i-a propus să întrețină relații sexuale. „Iar eu am acceptat, pentru că îl iubeam”, le-a declarat fata, anul trecut, anchetatorilor.

Justiția din România are o problemă majoră cu a considera „act consimțit” situațiile în care fete minore sunt abuzate sexual de către bărbați de care depind emoțional și financiar, conform CEDO. Mai multe cazuri au fost pierdute de țara noastră la CEDO, subliniază Libertatea.

Ana a declarat în anchetă că, „după primul raport sexual din anul 2016, a mai întreţinut cu inculpatul F. Cătălin circa 20-30 de acte sexuale, consimţite, ultimul fiind în toamna anului 2019, arătând că i-a fost ruşine să spună adevărul familiei”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti.

În jurisprudențele europene, o fată de 11 ani nu poate avea un act sexual consimțit cu un bărbat de 40 de ani pentru că asimetria relației este copleșitoare pentru minor și-i afectează discernământul, mai ales în momentul în care asupra sa se exercită o experiență fizică dinspre adult. În 2016, când au început agresiunile sexuale, Ana avea doar 11 ani. (foto: imagine ilustrativă)

Articolul integral AICI