Un tânăr din Comăneşti, bănuit de poliţişti de săvârşirea infracţiunii de şantaj a fost reţinut pentru 24 de ore. Acesta ar fi pretins o sumă de bani de la o minoră de 15 ani, sub ameninţarea publicării pe site-uri de socializare a unei fotografii nud.

La data de 13 februarie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Bacău au fost sesizaţi de o minoră de 15 ani, despre faptul că un tânăr de 19 ani, din Comăneşti ar fi ameninţat-o cu publicarea unei fotografii ce ar fi reprezentat-o nud, dacă refuză să îi ofere suma de 500 de lei.

Din cercetări a rezultat că în perioada 14-17 ianuarie a.c. tânărul în cauză ar fi pretins minorei să îi trimită suma de 500 de lei pentru a nu face publică o fotografie în care apărea nud.

Faţă de acesta s-a luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore şi urmează a fi prezentat instanţei cu propuneri legale.

Inspectoratul de Poliție Județean Bacău recomandă celor care petrec timp în mediul on-line:

– Fiți prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învațați ori locul de muncă.

– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoașteți și în realitate.

– Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet – oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.

– Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.

– Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale.

– Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.

– În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.

Sursa: IPJ Bacău