De mai bine de o săptămână, mai precis din data de 28.10.2019, aproape 1.000 de salariați ai Salrom, societate de stat care se ocupă cu extracția și prelucrarea sării, se află în protest spontan la mina Ocna Dej, mina Salina Târgu Ocna, mina Praid, mina Prahova.

Începând de ieri, minerii de la Dej s-au blocat în subteran, în vreme ce minerii de la Târgu Ocna au ales să-și continue protestul la suprafață, dar amenință că vor urma exemplul colegilor lor, dacă nu li se vor soluționa cererile. Aproximativ 120 de persoane care lucrează la mina de sare de la Târgu Ocna s-ar putea bloca în subteran, în semn de protest.

“Motivul acestui protest îl constituie încălcarea drepturilor tuturor salariaților Salrom, prin neacordarea voucherelor de vacanță a căror cheltuială a fost prinsă în bugetul societății adoptat prin Hotărâre de Guvern în acest an.

Deși bugetul a fost aprobat de către Consiliul de Administrație (CA) al Salrom, achiziția voucherelor a fost amânată prin diverse tertipuri de conducerea Salrom și de acest CA până s-a ajuns la sfârșitul anului.

Ultima găselniță pe care au vrut să o aplice a fost o rectificare de buget în care voucherele erau desființate ca valoare, suma respectivă fiind folosită în alt scop. Din fericire, rectificarea de buget a fost respinsă, banii rămânând la locul lor. Motivul pentru care nu se dorește achiziția voucherelor este că această sumă să rămână nefolosită și să devină la sfârșitul anului profit pentru acționarii privați, respective pentru Fondul Proprietatea care deține 49% din acțiunile Salrom și are 2 membri din 5 în CA. Nu le ajung cele 90 milioane euro profit din acest buget, sumă care este depășită an de an prin realizarea unor profituri nete ale societății de peste 20%. Pe de altă parte, reprezentanții statului în CA sunt influențați de multe ori de către cei 2 membri ai Fondului Proprietatea. Și în acest an, ca și în ceilalți, s-au alocat sume imense pentru realizarea investițiilor (89  mil. lei) și care prin întârzierea aprobării derulării investițiilor în CA nu se realizează, banii rămân necheltuiți devenind sursă de profit pentru acționari.

An de an, veniturile bugetate au fost depășite, anul trecut find realizat un profit net de 102 mil. lei. Din această cauză, salariații s-au simțit înșelați, jigniți și nedreptățiți și solicit acordarea voucherelor pentru anul 2019 de îndată, derularea corecta a programului de investiții. Oare nu există nici o cale de a împiedica 5 oameni să blocheze Salrom București, să aducă la disperare 1.700 de angajați?

În aceste 8 zile nu s-a putut, solicitările repetate ale salariaților rămânând fără niciun răspuns, negativ sau pozitiv din partea membrilor CA. Acești oameni își bat joc pur și simplu de salariați tratându-i cu indiferență și superioritate pentru că, nu-i așa?, suntem precum sclavii lor. În această perioadă de protest spontan, nerealizările de venituri au fost de 5 milioane de lei, valoarea voucherelor fiind de 3,6 milioane de lei, deci valoarea acestor vouchere a fost deja depășită de nerealizări. Spuneți și dumneavoastră dacă nu sunt interese în blocarea definitivă a Salrom!”, a declarat Dan Popa, președintele Sindicatului Liber Salina Târgu Ocna.