Averile miliardarilor din industria alimentară şi energetică au crescut cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, în contextul creşterii preţurilor la energie şi a diverselor mărfuri în timpul pandemiei, şi al războiului din Ucraina, arată un raport al organizaţiei nonprofit Oxfam, citat de The Guardian, scrie digi24.ro.

Dezvăluirile sunt făcute în contextul în care elita politică şi de business se reunește la Forumul Economic Mondial la Davos.

Potrivit organizației, preţurile crescute la alimente la nivel mondial au ajutat 62 de persoane să devină miliardari în industria alimentară în doar 24 de luni.

Cargill, care este unul dintre cei mai mari comercianți de alimente din lume, numără acum 12 membri ai familiei drept miliardari, față de opt câți avea înainte de pandemie. Familia Cargill, împreună cu alte trei companii, controlează 70% din piața agricolă globală.

Mai mult de 263 de milioane de oameni vor trăi în sărăcie acută din cauza preţurilor alimentelor, care au crescut în medie cu peste 30% în ultimul an, potrivit estimărilor. Numărul persoanelor care trebuie să trăiască cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi ar putea ajunge la 860 de milioane până la sfârşitul anului, un număr echivalent cu populaţiile Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Spaniei la un loc.

”Este de neiertat din punct de vedere moral ca oamenii din Africa de Est să moară de foame, în timp ce averile oamenilor extrem de bogaţi sunt crescute de creşterea exponenţială a preţurilor la alimente şi energie. Într-o perioadă în care sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia extremă, nu poate exista nicio scuză pentru guverne să nu abordeze tema profiturilor şi bogăţiei imense astfel încât să se asigure că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam GB.

Oxfam a mai solicitat liderilor mondiali reuniţi la Davos să introducă imediat impozite pe avere pentru miliardari, pentru a evita ”cea mai mare creştere a sărăciei extreme din ultimii 20 de ani”.

Articolul integral AICI