Mii de PETARDE și de ARTIFICII, deținute ILEGAL, confiscate de polițiști!

0
1257

La data de 14 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, acţionând în staţiunea Slănic Moldova, au depistat în flagrant un bărbat de 29 de ani, din Constanţa, care deţinea în vederea comercializării articole pirotehnice, fără a fi autorizat în acest sens.

Asupra sa au fost găsite un număr de 355 petarde de diferite mărci, din clasa F3, în cantitate totală de 5 kg, în valoare de aproximativ 500 de lei.

Articolele pirotehnice au fost ridicate de către poliţişti iar în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comercializarea de articole pirotehnice fără drept.

La data de 14 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat în flagrant, în parcarea subterană a unui supermarket din municipiul Bacău, doi tineri de 22 şi 23 de ani, care ofereau spre vânzare articole pirotehnice, fără a fi autorizaţi în acest sens.

Asupra acestora au fost găsite un număr de 2.535 petarde de diferite mărci, în cantitate totală de 11 kg şi 8 baterii artificii din categoria F2, în valoare de aproximativ 850 de lei. Articolele pirotehnice au fost ridicate de către poliţişti iar în cauză, pe numele celor doi tineri s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comercializarea de articole pirotehnice fără drept.

Materialele pirotehnice pot fi utilizate de divertisment sau de scenă, cele de divertisment fiind de mai multe tipuri.

Chiar şi cele mai puţin periculoase articole pirotehnice de divertisment (categoria F1) pot fi vândute doar celor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar celelalte doar persoanelor care au împlinit 18 ani.

Unele materiale pirotehnice pot fi utilizate doar de specialişti pirotehnici întrucât prezină un pericol ridicat dacă sunt folosite necorespunzător.

Trebuie să aibă înscripţionate în limba română denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele pe care le prezintă în timpul păstrării, manipulării sau folosirii lor.

Persoanele fizice pot deţine şi folosi articole pirotehnice din categoria F1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune!

Sursa: IPJ Bacău