Fosta gimnastă oneșteană Dumitrița Beck – Turner, acum în vârstă de 58 de ani, a făcut mai multe afirmații incendiare despre perioada în care a lucrat cu soții Bela și Marta Karoly, atât la Onești, cât și la Deva. Într-un interviu acordat publicației playsport.ro, Dumitrița Turner spune, printre multe altele, că Bela Karoly a bătut-o pe o colegă până a urinat pe ea în antrenament. Iar <Ceaușeasca> Marta Karoly ne considera doar o colecție de gunoaie. Rămân în istorie ca niște brute!”

Originară din Onești, Dumitrița Turner a trăit peste două decenii în Australia, alături de soțul său de la Antipozi, pe care l-a cunoscut la mijlocul anilor ‘90 în Guatemala, unde amândoi ajunseseră cu contracte de antrenori. Dar acum s-au mutat cu arme și bagaje pe litoralul Mării Negre.

Dumitrița Turner e prima gimnastă din istorie aureolată cu un titlu suprem pe aparate pentru România, la sărituri, Fort Worth (SUA, 1979), competiție în care fetele conduse de Bela și Marta Karoly au câștigat în premieră și aurul pe echipe la un CM. Apoi, a făcut parte din trupa medaliată cu argint la Olimpiada de la Moscova 1980, ultima cu Nadia Comăneci pe afiș.

“Am început (n.r. – gimnastica) cu soții Florin și Florica Dobre, care conduceau echipa secundă. Prima era pe mâna lui Bela și Marta Karoly. Între antrenori existau conflicte mocnite, nu prea se iubeau, dar ruptura definitivă s-a produs în 1975, după ce Nadia a explodat la Europenele de la Skien. Când s-a întors din Norvegia, Bela a zis că vrea să lucreze singur în sală cu fetele lui, așa că ne-au scos din program și intram la alte ore, cu mai multe grupe. O debandadă! Apoi, după triumful de la Montreal, și-a luat viteză tare, s-a certat cu toată lumea la Onești, n-a lăsat nicăieri loc de ”bună ziua”, iar în ‘77 s-a mutat la Deva”, mărturisește Dimitrița Turner, care explică apoi cum a fost chemată la lot, deși era rămăsese inițial la Onești: “în ‘78 s-a creat un nou lot olimpic la București, pentru că Nadia și Teodora Ungureanu n-au mai vrut să stea la Deva cu Karoly, așa că a trebuit să se facă o grupă specială pentru ele în Capitală. N-a durat însă foarte mult episodul, Nadia a simțit că nu reușește să progreseze aici, așa că a decis să revină la Bela. Și, fără să mă aștept, m-am pomenit că federația îmi propune să plec și eu la Deva, cu Melita Ruhn, cu Trudi Eberle. ”Hai, Dumitrița, că e bine acolo, vin acum și Mondialele!”, m-a înmuiat președintele Nicolae Vieru. Mă gândeam: ”Ce Mondiale, fraților? Cai verzi pe pereți! Ce să caut eu acolo?”. Nu credeam că aș fi în stare să performez la acest nivel.

Eu visam să merg la liceu la secția de matematică-fizică, la Onești. M-am întors însă acasă să-mi fac repede bagajele pentru Deva, dar acolo am fost luată pur și simplu pe sus de toată lumea. Nimeni nu concepea să ”trădez” pentru a pleca după Karoly. Nici măcar mama și tata. Iar soții Dobre nu m-au mai băgat deloc în seamă. Le-a spus și colegelor să nu mai discute cu mine. M-au izolat total. A fost ca o lovitură pentru ei, fiindcă disputa cu Karoly ajunsese la cote înalte. Doar una dintre antrenoare, Nușa Dragomir, mi-a zis o vorbă bună: ”Dana, draga mea! Dacă vrei să faci ceva în viață, urmează-ți visul! Du-te, dacă asta simți că vrei!”. A fost ca o mică alinare într-un ocean de furie, pe un evident fond politic și de mândrie locală.”

Chestionată de jurnalistul playsport.ro dacă a asistat la “ieșirile groaznice ale soților Karoly” față de gimnaste, Dumitrița Turner a răspuns fără ezitare: “Multe! Foarte multe episoade! Când Eberle nu reușea la antrenamente să facă exact ce-i cerea Bela, intra în panică și nu-i mai ieșea nimic. Era parcă înghețată, săraca! Se bloca. Și încasa niște bătăi grave! Grave de tot! Treaba cu capul în bârnă era, într-adevăr, apanajul Martei. Bela venea cu palmele alea cât o lopată și când altoia una după ceafă, îți zburau creierii! M-a ajutat Dumnezeu să nu cunosc personal durerea de la loviturile lui Bela și Marta, dar era îngrozitor ce vedeam în jurul meu, la colege. Eberle și Marilena Vlădărău erau clientele preferate. Cu Vlădărău a fost chiar o fază înfricoșătoare. A pus-o să facă la paralele un element numit ”Korbut”, salt înapoi și să prinzi aceeași bară. Tot cădea. Și a început s-o lovească și s-o pună să repete, să repete, să repete. Îi mai trăgea una și o urca iar pe aparat. Și, la un moment dat, a urinat pe ea din cauza agresiunilor. Am încremenit toți când am văzut-o udă, plină de sânge pe mâini, barele la fel, înroșite. Nu e o amintire plăcută. Aș vrea s-o uit!” (foto mare: captură video)

Articolul integral și video AICI