Codul rutier se schimbă începând de sâmbătă, 12 octombrie, iar șoferii care nu respectă noile reguli vor fi aspru sancționați și chiar pot rămâne fără permis pentru 30 de zile.

De mâine, orice șofer care ține în mână telefonul sau îl atinge atunci când se află în mers cu autovehiculul riscă o amendă de 1.100 de lei.

Până acum un șofer putea să folosească telefonul pe modul hands free și era amendat doar atunci când era prins de poliție că ținea telefonul la ureche, scrie digi24.ro.

Nu puteți să țineți sau să butonați nici măcar aparatul GPS. Poliția recomandă să se facă setările înainte de pornirea mașinii.

Sunt interzise și transmisiunile live de la volan pentru că asta implică ținerea telefonului în mână.

Telefonul poate fi folosit atunci când mașina staționează, indiferent că așteaptă la semafor sau staționează într-o coloană de mașini.

Noul cod rutier prevede amenzi mari și pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Aceștia riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei, pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.

Neatenţia la volan, în special utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu publicat în septembrie 2019, pe Carsurance, arată că 21% dintre șoferii tineri implicați în accident rutier, au fost distrași de telefonul mobil, scrierea mesajelor în timpul condusului ne direcționează privire de la șosea pentru cel puțin 5 secunde. Totodată, AT&T atenționează asupra faptului că un procent de 70% dintre şoferi sunt distraşi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc şi 27% socializează pe Facebook.