Adăpostul pentru câinii fără stăpân din Onești a suferit transformări spectaculoase de la ultima vizită a inspectorilor Autorității Sanitar Veterinare Bacău, soldată cu suspendarea ecarisajului. Cel mamaidanezi-1i probabil de săptămâna viitoare, peste 300 de maidanezi se vor muta în casă nouă.

“De fapt, este vorba despre o reabilitare a adăpostului vechi. S-au amenajat 84 de țarcuri, fiecare dintre acestea urmând să găzduiască un număr de patru câini. Toate țarcurile sunt prevăzute cu jgheaburi și recipiente de plastic pentru hrănirea și adăparea patrupedelor. Cuștile au fost acoperite cu tablă zincată, iar între tablă și lemn există o folie specială pentru a împiedica transmiterea căldurii în interiorul cuștii. Fiecare țarc are o suprafață de 7mp, cu jumătate de metru în plus față de cât prevăd normele europene în domeniu. Așteptăm inspectorii de la DSVSA, probabil că luni sau marți vor veni, după care vom popula adăpostul”, ne-a declarat directorul DPP Onești, Ioan Paris.

maidanezi-5

Această mobilizare exemplară a autorităților a venit după ce Pro TV a difuzat imagini revoltătoare din adăpostul de la Onești, pe care l-au numit “lagărul morții”. Maidanezii zăceau în suferință, numai piele și os și plini de răni. „Este un lagăr de exterminare. Cățeii nu primesc mâncare decât când o asigurăm noi, voluntarii. Majoritatea au râie și atâta timp cât nu sunt vaccinați și deparazitați apar și alte complicații”, spunea, la vremea respectivă, reprezentantul unei asociații de protecție a animalelor.

Adăpostul de la Onești a mai fost prevăzut și cu un cabinet medical la cele mai înalte standarde, care a costat în jur de 20.000 de euro. Pentru recompartimentarea și împrejmuirea adăpostului s-au cheltuit în jur de 40.000 de euro. Câinii vor putea fi luați din nou de pe străzi și duși în noul adăpost abia după ce inspectorii DSVSA își vor da acceptul pentru redeschiderea acestuia.