În cursul lunii februarie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au controlat 214 de angajatori și au aplicat, în urma neregulilor constatate, 32 amenzi, totalizând 238.600 lei.

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 133 de angajatori la care lucrau 9.851 de salariați. Au fost aplicate 37 sancţiuni contravenţionale, din care 17 avertismente și 20 amenzi  în valoare totală de 204.800 lei.

Astfel, au fost depistați 9 angajatori care practicau muncă fără forme legale (9 persoane), fiind aplicate 9 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 170.000 lei.

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislației privind munca suplimentară;
  • nerespectarea prevederilor legislației privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislației privind repausul săptămânal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților în format electronic.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi  81 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 68.000 lei și 203 avertismente.

Tot in acest domeniu, au fost înregistrate 12 comunicări de evenimente toate soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Principalele nereguli sancționate au fost :

  • nerealizare măsuri dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzătoare
  • lipsă control medical
  • neîntocmire plan de prevenire și protectie
  • echipamente de muncă necorespunzătoare

În campania de verificare a respectării măsurilor de protecție a salariaților împotriva noului coronavirus, inspectorii ITM au efectuat 97 controale. În timpul acțiunilor de verificare au fost găsite 87 de deficiențe  fiind aplicate 70 de avertismente și 3 amenzi în valoare de 3.000 lei. Principalele nereguli sancționate au fost lipsa sau purtarea necorespunzătoare a măștii de protecție de către salariați,  neasigurarea triajului observațional la intrarea în societate, lipsa unei persoane desemnate pentru verificarea temperaturii și triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc în contextul pandemiei cu noul coronavirus și unii operatori economici nu au luat măsuri să afișeze la loc vizibil măsurile cu privire la prevenirea îmbolnăvirii cu virusul Sars-CoV-2. (foto: imagine ilustrativă)