În condițiile în care lucrările de cadastrare ar costa o groază de bani dacă ar fi executate prin intermediul firmelor private de profil, pentru foarte mulți oameni Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) este mană cerească, astfel putând să obțină gratuit actele pe casele și terenurile pe care le dețin.

PNCCF a demarat în anul 2015, iar zilele trecute a fost publicată lista comunelor din județul Bacău în care se vor desfășurară de înregistrare sistematică a imobilelor, prin fonduri europene, în anul 2018.

Aceste localități sunt: Asău, Bârsănești, Berești-Bistrița, Berești-Tazlău, Blăgești, Bogdănești, Cleja, Faraoani, Filipești, Gârleni, Helegiu, Hemeiuș, Letea Veche, Livezi, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Oituz, Orbeni, Parava, Răcăciuni, Racova, Sănduleni, Sascut, Săucești, Strugari și Valea Seacă (vezi facsimil).

Cele mai mari suprafețe care urmează a fi cadastrate sunt în comunele Asău – 30.748 mp, Oituz – 20.289 mp și Sascut – 10.820 mp.

Programul de cadastru gratuit prevede ca, până în anul 2023, să fie cadastrate și intabulate, gratuit, toate casele și terenurile din România.

Deși a demarat în 2015, programul a început foarte timid la început, în numai 150 de localități. Abia Anul acesta programul a fost demarat și în alte peste 1.100 de localități.