Camera Deputaţilor a adoptat legea privind starea de alertă cu 267 de voturi pentru, 26 împotrivă și 5 abțineri, scrie observatornews.ro.

Proiectul care reglementează starea de alertă a suferit multe modificări, față de forma inițială, depusă de Guvern, fapt care a declanșat discuții aprige la tribună.

Însă, deputații au adoptat proiectul de lege modificat, iar acesta va merge la președintele Iohannis pentru promulgare, însă va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce ar putea să însemne trei zile cu zero reguli pentru populație, în plină epidemie de coronavirus.

Conform actului normativ, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni.

De asemenea, legea prevede că pot fi deschise mall-urile mici și terasele. Cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, iar sancțiunile ajung de la 500 de lei la 2.500 de lei.

Legea va intra în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare.