Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, azi, două excepții de neconstituționalitate la sesizările făcute în privința Legii dării în plată, a anunțat președintele Valer Dorneanu.

Una dintre cele două excepții de neconstituționalitate admise de CCR se referă la sintagma “precum și devalorizarea bunurilor imobile”, care a fost găsită neconstituțională. “Sintagma se referă la faptul că prevederile legii sunt aplicabile și acelor situații care privesc devalorizarea bunurilor imobile. Or, obiectul procesului era plata contractului, nu era vorba de bunuri imobile și din acest punct de vedere va fi eliminată această sintagmă”, a explicat președintele CCR, judecătorul Valer Dorneanu.

Cea de-a doua admitere a excepției de neconstituționalitate se referă – potrivit lui Dorneanu – la posibilitatea aplicării contractelor în derulare, “unde va trebui să se aibă în vedere toate implicațiile teoriei impreviziunii și cu privire la riscuri, și la proporționalitate și la celelalte aspecte”.

Din cele 33 de sesizări făcute în privința Legii dării în plată, judecătorii CCR s-au pronunțat în 25 de cazuri, alte opt dintre acestea așteptând o decizie pe 27 octombrie.