RAFO Onești a intrat în insolvență de la începutul lunii, iar toți cei aproximativ 400 de salariați ai întreprinderii, incluzând aici și personalul de conducere, și-au făcut lichidarea și s-au înscris apoi la masa credală, în speranța că își vor recupera banii pe care îi au de primit, după ce n-au mai fost plătiți din februarie.

În paralel, Casa de Insolvență Transilvania (administratorul judiciar al RAFO) a trecut la angajări de personal, acesta fiind necesar pentru a se putea asigura mentenanța fabricii precum și activitățile conexe, fără legătură cu producția. În total, vor fi angajați în jur de 100 de oameni, din toate zonele (meseriași și personal cu studii superioare). “Administratorul judiciar va lucra tot prin conturile RAFO, am senzația că se va încheia un soi de contract de împrumut, nu știu să vă zic mai multe. Ideea este că o parte din oamenii care au avut contracte cu RAFO vor rămâne pe loc și vor semna înțelegeri noi, cu casa de insolvență desemnată de instanță, au declarat sursele UNU PE TROTUȘ.

Vor bani mai mulți

Aceleași surse susțin că negocierile cu foștii angajați ai întreprinderii nu decurg foarte ușor, deși era de așteptat ca aceștia să nu ridice prea multe pretenții, după ce au stat fără niciun ban timp de 9 luni. “Deși Casa de Insolvență Transilvania le oferă oamenilor salariile pe care aceștia le aveau când erau angajații RAFO, cu tot cu sporuri, de vechime, de noapte, etc. – în multe cazuri vorbim de retribuții de 2.000-2.500 de lei pe lună sau chiar mai bine – sunt destui care nu se mulțumesc cu atât. Sincer, eu nu-i înțeleg! Stai atâta timp neplătit, iar acum ceri marea cu sarea. Mulți dintre ei se gândesc că o să-și găsească de muncă la Autoliv, dar stați să vedeți ce-o fi și cu fabrica aceea. Să dai vrabia din mână pe cioara de pe gard nu-i normal, dar e treaba lor, ne-a declarat omul nostru.

Casa de Insolvență Transilvania este una dintre cele mai importante din domeniu, având o vechime de peste 14 ani de activitate de practician în insolvență și peste 750 de proiecte gestionate de-a lungul timpului. Totodată, administratorul juridic de la RAFO are el în jur de 100 de angajați și se poate lăuda cu faptul că în decursul activității sale a gestionat o masă credală de circa 2 miliarde și 800 de milioane de euro și peste 10.000 de locuri de muncă.

La începutul lunii noiembrie, Tribunalul Bacău a admis cererea de intrare în insolvență formulată de RAFO Onești, care va avea în continuare drept de administrare, dar sub supravegherea administratorului judiciar. Casa de Insolvență Transilvania a fost numită ca administrator judiciar al RAFO, cu titlu provizoriu.

Intrarea RAFO în insolvență presupune ca toți creditorii combinatului de la Borzești să-și înregistreze creanțele. Aceștia au termen să se înscrie la masa credală până la 11 decembrie. Totodată, în perioada următoare activitatea din cadrul rafinăriei oneștene se va desfășura urmându-se un plan de reorganizare aprobat, de asemenea, de către instanță.