Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la nivel național sunt peste 26.000 de locuri de muncă vacante în momentul de față. În realitate, oferta de locuri de muncă este mult mai mare, la fel și deficitul de forță de muncă.

Din cele 26.212 de locuri muncă vacante cele mai multe sunt în București – 5.077, în Prahova – 2.332, în Sibiu – 1.634, în Arad – 1.589 și în Timiș – 1.160, potrivit datelor ANOFM, publicate de economica.net.

La polul opus, cele mai puține locuri de muncă se găsesc în județul Vrancea – doar 54!

Nici județul Bacău nu este prea ofertant atunci când vine vorba despre un loc de muncă – dacă ar fi să ținem cont strict de datele pe care le deține în momentul de față ANOFM. Astfel, în județul Bacău ar exista în prezent doar 89 de locuri de muncă vacante!

“Aceste date nu exprimă deloc realitatea, pentru că societățile aflate în căutare de forță de muncă preferă să facă publice anunțurile de angajare prin intermediul altor surse (presă scrisă, tv, radio), asta deși legea le obligă să facă cunoscută oferta lor în primul rând prin intermediul agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, ne-a explicat un fost lucrător în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău – filiala Onești.

Numai în Onești ar fi vacante peste 700 de locuri de muncă, susțin mai multe surse.

“E mai mare bătaia de cap să te duci la AJOFM ca să dai un anunț de angajare. Chiar dacă la AJOFM ajung zilnic șomerii care trebuie să-și vizeze carnetele, nu știu câți dintre aceștia se și interesează de un loc de muncă cu adevărat. Problemele legate de lipsa forței de muncă sunt mult mai mari la nivelul întregii țări decât lasă să se vadă cifrele oficiale deținute de ANOFM, ne-a spus un antreprenor din Onești.

Cele mai multe locuri de muncă vacante din cele 26.216 sunt pentru: muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.741), muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (1.536), agent de securitate (1.235), lucrător comercial (1.121), confecționer-asamblor articole din textile (997), manipulant mărfuri (972), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide (756), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (749), vânzator (748), şofer autocamion / maşină de mare tonaj (677).