Italia înăspreşte din nou restricțiile anti-covid, din cauza numărului crescut de cazuri. Astfel, începând de astăzi, Lombardia, Sicilia și provincia autonomă Bolzano au devenit zone roşii, a declarat ministrul Sănătății, Roberto Speranza, relatează observatornews.ro.

În noile zone roșii, oamenilor li s-a impus să nu iasă din case cu excepția muncii, a cumpărăturilor sau a altor motive urgente.

Cea mai mare parte a Italiei a fost clasificată ca zonă portocalie, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt îndemnați să nu părăsească orașul sau orașul, iar magazinele – cu excepția supermarketurilor – barurile și restaurantele trebuie să închidă.

Guvernul a înăsprit anterior criteriile pentru clasificarea zonelor.

Noile reguli înseamnă că 70% din sectorul gastronomic italian este închis din nou, potrivit asociației agricole Coldiretti, după ce magazinele au fost lăsate să se redeschidă pentru o scurtă perioadă după sărbători.

Regulile mai stricte vin în timp ce autoritățile au înregistrat vineri 16.000 de noi infecții și 477 de decese cauzate de virus.

La sosirea din România în Italia se aplică în continuare aceleași măsuri: persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controale, o adeverință care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

În cazul neprezentării testului menționat anterior, este necesară autoizolarea pentru 14 zile.

Persoanele care, în perioada 21 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021 au stat/tranzitat într-o țară de pe lista C, inclusiv România, din alte motive decât cele de necesitate (de exemplu, pentru turism sau pentru o vizită neesențială la rude și prieteni), la întoarcerea în Italia, începând cu 7 ianuarie 2021, sunt supuse măsurii de autoizolare pentru 14 zile, chiar dacă au efectuat un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

În cazul în care șederea/tranzitul în statele/teritoriile de pe lista C a fost efectuată din motive de necesitate, există obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în cele 48 de ore anterioare intrării în Italia.

Orice persoană care sosește în Italia este obligată să prezinte transportatorului sau autorităților italiene abilitate să efectueze controale, o declarație pe proprie răspundere, conform modelului disponibil aici: https://tinyurl.com/y4wju5nj

Începând cu data de 17 ianuarie 2021 regiunile sunt împărțite astfel, în funcție de nivelul de risc:

Zona roșie: Lombardia, provincia autonomă Bolzano, Sicilia.

Zona portocalie: Abruzzo, Calabria, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Marche, Veneto, Piemonte, Puglia, Umbria, Valle d’Aosta.

Zona galbenă: Basilicata, Campania, Molise, provincia autonomă Trento, Sardinia, Toscana.

Sunt în continuare interzise deplasările pe întreg teritoriul țării între orele 22.00 și 5.00 dimineața, cu excepția celor motivate de muncă, sănătate sau situații de necesitate. (foto: imagine ilustrativă)