RAJA Constanța, cel mai mare operator regional de apă și canalizare din țară, care de la 1 iunie 2017 este prezent și la Onești, a mai finalizat o investiție majoră, și anume reabilitarea și modernizarea obiectivului Stație de Tratarea Palas, Constanța. În paralel, la nivelul societății se lucrează intens la alte proiecte la fel de ambițioase, cum sunt și cele care vizează sistemul de apă și canalizare de la Onești.

Reabilitarea stației pentru tratarea apei potabile Palas a costat peste 24 de milioane de lei, cea mai mare parte din valoarea totală a investiției, 13,91 milioane de lei, însemnând finanțare nerambursabilă UE. RAJA a confinanțat proiectul cu peste 4 milioane de lei, restul banilor venind de la bugetul de stat (6 milioane de lei) și de la bugetul local al municipiului Constanța (327.000 de lei).

Stația Palas a fost inaugurată vineri, 31 august 2018, în prezența mai multor oficialități printre care s-au numărat prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Mediului, Rovana Plumb, primarul Constanței, Decebal Făgădău, și un reprezentant al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). “Compania noastră parcurge de mulți ani un drum consecvent, rapid, dinamic și orientat către dezvoltare. Această stație a fost realizată prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu și reprezintă o contribuție majoră la sănătatea populației, la o viață curată și civilizată”, a declarat directorul general al RAJA SA, Felix Stroe.

Prin POS Mediu, RAJA se poate lăuda că a dezvoltat proiecte de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria sa de operare în valoare totală de 1,45 miliarde de lei, echivalentul sumei de 337 de milioane de euro.

Dar asta nu e tot. Cu aceeași ocazie, a fost semnat contractul pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) privind Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro, în cadrul căruia vor fi realizate mai multe investiții însemnate, de care vor beneficia locuitorii a 91 de localități din șase județe în care operează RAJA.

 

“Echipa RAJA și Felix Stroe au înțeles importanța absorbției fondurilor europene”, a spus prim-ministrul României, completat de primarul Constanței: “După ce s-a pus pe picioare, compania s-a extins în alte județe și a început să atragă tot mai multe fonduri europene. Peste un miliard de dolari, își imaginează cineva cât de mult înseamnă?

În privința sistemului de apă și canalizare de la Onești, investițiile au intrat în linie dreaptă, fiind semnat contractul de consultanță aferent angajamentelor asumate. RAJA a anunțat că la Onești se vor realiza investiții de peste 44 de milioane de euro. Urmează a fi modernizate și extinse rețeaua de distribuție a apei și cea de canalizare, va fi realizată o nouă stație de epurare, vor fi realizate sisteme locale de ridicare a presiunii (se lucrează deja la acestea), vor fi reabilitate rezervoarele de înmagazinare a apei, etc. “Totodată, este o prioritate să facem o nouă sursă de apă, au precizat oficialii RAJA.