Anul acesta, Chimcomplex va deschide cea mai modernă fabrică de polioli din Europa Centrală, după o investiție de 40 de milioane de euro la Oltchim. Ștefan Vuza, președintele companiei, a arătat, pentru Business Review, cum operațiunile desfășurate de Chimcomplex consolidează poziția României pe harta giganților din industria chimică globală.

“Anul acesta vom finaliza investițiile în cea mai nouă și mai eficientă fabrică de polioli din regiune, în valoare de aproape 40 de milioane de euro. Acest lucru va crește capacitatea noastră de producție la peste 140.000 de tone pe an și vom fi printre cei mai importanți 8 jucători din Europa, după volum. Poliolii sunt utilizați într-o varietate de aplicații durabile, de la pale pentru turbine eoliene până la materiale izolatoare pentru industria construcțiilor. Cel puțin 10 polioli produși la Oltchim pot fi găsiți în orice apartament”, a declarat Ștefan Vuza.

Noua fabrică de polioli va folosi la materie primă dioxidul de carbon, a mai spus Vuza: “Captăm și reprocesăm peste 5.400 de tone de dioxid de carbon în fiecare an. Chimcomplex-Oltchim absoarbe dioxid de carbon emis de alte industrii și îl folosește în procesele chimice alături de hidrogenul verde, și mai nou, albastru sau gri. Vom continua să investim în noi tehnologii pentru a crește masa de dioxid de carbon pe care o putem captura și o vom reprocesa în 12 produse finite, prin 6 linii de producție. Noua noastră fabrică va produce polioli care utilizează dioxid de carbon ca materie primă în scopul pentru a reduce amprenta de carbon, rezultând beneficii semnificative pentru mediu. În esență, vom fi printre primele 10 companii din lume care produc polioli fără a provoca poluare.