UPDATE – (14.09.16) – 11.34: Dintr-o regretabilă eroare, în urmă cu două zile am publicat că suma datorată de RAFO Onești față de Renovatio Trading SRL ar fi fost de circa 14.000 de lei. În realitate, creanțele societății oneștene către compania bucureșteană furnizoare de electricitate s-ar ridica la valoarea de 115.000 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 25.000 de euro.
Altfel, Renovatio Trading SRL a intenționat să taie curentul la RAFO și acum două luni, doar că atunci conducerea rafinăriei a ținut cont de somație de plată primită și a achitat toate datoriile societății.

UPDATE – 14.15: Noi informații despre întreruprea curentului electric la RAFO. Din câte se pare, compania furnizoare de electricitate cu care avea contract RAFO si care a decis, prin urmare, sa sisteze curentul electric la societatea oneșteană ar fi Renovatio Trading SRL. Nici cuantumul datoriei RAFO către Renovatio Trading SRL n-ar fi foarte mare – în jur de 14.000 de lei, din unele surse, ceea ce înseamnă puțin peste 3.000 de euro.
Renovatio Trading SRL este o companie furnizoare de electricitate din București, înregistrată la adresa str. Anton Pavlovici Cehov nr. 2 (Cartierul Floreasca). Despre această companie se spune că ar fi a așa-numiților „băieți deștepți” din energie, care cumpără curentul la un preț și îl vând mai departe, la un preț mult mai mare.
Pe de altă parte, prin sistarea curentului electric de la RAFO, toată responsabilitatea privind protejarea patrimoniului societății cade în sarcina firmei de pază.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Întreruperea curentului la RAFO poate avea consecințe grave asupra mediului!

RAFO Onești nu mai primește curent electric de la E-ON, iar acest fapt le provoacă neplăceri majore rafinorilor. Cea mai gravă problemă ține de epurarea apelor de pe teritoriul RAFO, care de regulă sunt deversate în râul Trotuș.

„Cea mai mare problemă care apare în acest caz este fapul că noi nu mai reușim să epurăm apele uzate, meteorice, etc. Practic, toată apa de pe teritoriul rafinăriei nu mai poate fi epurată și evacuată în râul Trotuș. O perioadă, apa se va putea stoca, dar numai pe termen scurt. În momentul în care bazinele de epurare și stocare se vor umple și va depăși capacitatea acestora, stația de epurare va deveni nefuncțională. Ca atare, aceste ape impurificate (cu noxe, produse petroliere, etc.) e posibil să fie deversate direct în forma aceasta, în râul Trotuș. S-ar putea vorbi despre un accident de mediu. Apele erau tratate grosier în stația de epurare mecanică de la RAFO și trimise prin pompare la stația de epurare chimică și biologică de la Jăvreni. Abia de la Jăvreni ele plecau purificate complet spre a putea fi deversate în râul Trotuș, fără consecințe asupra mediului”, ne-a declarat un inginer din cadrul RAFO.

Întreruprea furnizării curentului electric la RAFO aduce atingere și capacității societății de a păstra intacte instalațiile aflate în conservare. “Nemaiavând energie electrică, nici instalațiile nu mai pot fi ținute în conservare sub pernă de azot și crește riscul ca acestea să se corodeze”, ne-a explicat aceeași sursă.

RAFO Onești a rămas fără curent electric, după ce E-ON Moldova a decis ca astăzi, 12 septembrie 2016, să întrerupă furnizarea acestuia, în contul unei datorii de circa 150.000 de lei.