UPDATE – 11.01: Reporterii UNU PE TROTUȘ l-au contactat pe primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, căruia i-au solicitat câteva precizări legate de focul de artificii de Revelion. “Din nefericire, focul de artificii nu mai poate fi lansat de pe amplasamentul Casei de Cultură, de unde ani la rând s-a putut. Anul acesta, angajații ISU Bacău sunt mai catolici decât Papa. Cu toate că în anii trecuți și-au dat acordul ca focul de artificii să fie lansat din același amplasament (n.r. – Casa de Cultură), apoi de pe acoperișul Bibliotecii Municipale, imobil care se află la mai puțin de 30 de metri de clădirea Primăriei, care are o înălțime ce depășește înălțimea unui bloc de 10 etaje, acum cei de la ISU Bacău au invocat respectarea unui prevederi de care dânșii nu au ținut cont în trecut. Mă întreb, de ce tocmai anul acesta, la primele sărbători din mandatul meu de primar, s-au manifestat astfel?! Sunt adeptul respectării legii, dar de către toată lumea”, ne-a declarat Gnatiuc.

Readus de primarul Nicolae Gnatiuc în locația tradițională – pe platoul din fața Casei de Cultură  – spectacolul din noaptea de Revelion – alcătuit dintr-un foc de artificii  și un moment artistic – era cât pe-aici să fie văduvit de prima și cea mai importantă dintre componente.

Deși, de câte ori spectacolul pirotehnic s-a ținut în Piața Catedralei, nu a fost nicio problemă ca artificiile să fie lansate de pe acoperișul Casei de Cultură, de această dată inspectorii ISU nu au vrut să mai elibereze avizele necesare, invocând nerespectarea întocmai a normelor prevăzute de lege în astfel de situații. În acest fel, a fost nevoie de autoritățile locale să întocmească o nouă documentație și, cel mai important aspect, să schimbe locul din care vor fi lansate artificiile în noaptea de Revelion.

În acest fel, pirotehniștii firmei care organizează focul de artificii din această noapte au montat artificiile chiar în fața Casei de Cultură, zona fiind împrejmuită cu garduri de protecție, pentru ca publicul să nu se apropie periculos.

Încă de anul trecut, când focul de artificii s-a ținut la Primărie, inspectorul-șef al ISU Bacău, colonelul Ioan Mihalache, era cât se poate de tranșant în această problemă. Artificiile nu se pot folosi la o distanță mai mică de 50 de metri față de clădirile de patru niveluri, la mai puțin de 100 de metri față de clădirile de peste patru niveluri și la mai puțin de 500 de metri față de instalațiile de înaltă tensiune”, ne declarat șeful pompierilor băcăuani, în urmă cu un an.