Tunelul de dezinfecție montat în special în spitale, despre care se spunea că este inovator și eficient în lupta cu COVID-19, nu este recomandat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) ca metodă împotriva limitării infecției cu noul coronavirus.

“Întrucât tot mai des s-a adus în atenția publicului utilizarea dispozitivelor denumite tuneluri de dezinfecție cu scopul limitării infecției cu COVID 19 precizăm că INSP nu susține această metodă.

Conform ghidului elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spațiile închise nici pentru cele exterioare.  

În spațiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanți trebuie realizată, în prealabil, curățarea manuală a suprafețelor cu apă și detergent.  

Străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19  iar dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri prin urmare nu este  recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul.

Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma.

Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii feței trebuie avute în vedere ca prevenție primară pentru a reduce modul de transmitere a noului coronavirus asociat cu contaminarea suprafețelor.

Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19.

Utilizarea tunelurilor de dezinfecție ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific”, se arată într-un comunicat de presă al INSP. (foto: arhivă)