Analfabetismul funcțional și lipsa de empatie sunt motivele principale pentru care românii ignoră măsurile impuse de specialiști în criza coronavirus. A spus-o la RFI Ligia Moise, psiholog clinician, după ce peste 35 de oameni s-au ales cu dosar penal deschis de autorități pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Nerespectarea măsurilor impuse de specialiști poate determina înmulțirea cazurilor de îmbolnăvire.

“Eu cred că acum vedem cu adevărat ce înseamnă analfabetism funcțional. Ei au auzit, au înțeles cuvântul virus, ca idee, dar nu au putut să proceseze informația drept pentru care n-au putut să acționeze ca atare. M-am tot gândit la chestia asta, că de foarte mulți ani sistemul de învățământ este deficitar drept pentru care a crescut generații care nu au un minim de cunoștiințe, măcar un pic de biologie și un pic de anatomie, cunoștiințe care să-i poată ajuta să înțeleagă într-o situație deosebită ce ar fi de folos pentru ei să facă pentru a se apăra de o nenorocire. Cred că ăsta este unul dintre aspecte, iar al doilea este lipsa de empatie, incapacitatea de a te gândi la celălalt”.

Psihologul Ligia Moise întărește faptul că mesajul autorităților pentru public trebuie să fie foarte clar, simplu, pe înțelesul tuturor.

“Haideți să învățăm, sau unii să ne aducem aminte, ce înseamnă să fiu OM. Ce înseamnă să am grija de mine și de celălalt ca astfel să iau deciziile cele mai bune pentru mine și pentru comunitate”, a spus psihologul, pentru sursa citată. (foto: imagine ilustrativă)