Ministrul de Interne, Marcel Vela, a solicitat miercuri Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) închiderea primului site care a publicat informații false în contextul crizei coronavirusului: este vorba despre stiridemoment.ro, care a publicat un articol cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl” pe data de 15 martie 2020, anunță Grupul de Comunicare Strategică, informează hotnews.ro.

Grupul de Comunicare Strategică precizează că a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat „selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală”.

De asemenea, „site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, mai precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Pe 15 martie, site-ul stiridemoment.ro a publicat un articol cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, accesibil la următorul link: https://stiridemoment.ro/se-inchid-de-luni-kaufland-auchan-metro-carrefour-si-lidl/ .

Grupul de Comunicare Strategică arată, de asemenea, că „articolul cu titlul ‘Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl’ a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea ‘Știre de ultimă oră’ (text de culoare galbenă).” (foto: imagine ilustrativă)