Un tânăr în vârstă de 20 de ani a rămas fără permisul de conducere obținut cu doar o lună înainte, după ce a fost prins în timp ce gonea pe DN12A cu mult peste viteza maximă legală.

Purtător de cuvânt IPJ Bacău, subcomisar Cătălina Păduraru: „La data de 13 mai a.c., polițiștii Stațiunii Târgu-Ocna au depistat cu aparatul radar, un tânăr de 20 de ani, conducând un autoturism pe DN 12A cu viteza de 127 km/h.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional de polițiști, cu amendă în valoare de 3.300 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost reținut permisul de conducere pentru 120 de zile, fiindu-i eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație”.

Polițiștii le reamintesc conducătorilor auto următoarele:

„Pentru cei care au mai puțin de un an de practică de conducere viteza maximă admisă este, în afara localităților cu 20 km/h mai mică decât viteza admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse, pe autostradă nu au voie să depășească viteza de 110 km/h, pe drumurile naționale, în afara localității, aceștia trebuie să respecte o limită de viteză de 80 km/h și viteza maximă cu care pot circula începătorii în localitate este de 50km/h.

Ce sancțiuni se aplică dacă depășești limita de viteză:

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea dreptului de a circula pe drumurile publice.

Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

* 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă;

* 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă;

* 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă;

* 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă

* peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de circulație 15 zile;

* peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulație. (foto mare: imagine ilustrativă)