(P)

Valabilitatea cardurilor de sănătate emise până în 31 decembrie 2014 se prelungeşte cu 7 ani ca urmare a faptului că începând cu 1 iulie 2020, valabilitatea a peste 4,2 milioane de carduri ar urma să expire în anul 2020, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri, conform celui mai recent comunicat de pe site-ul CNAS, scrie zf.ro.

Conform comunicatului CNAS, Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Astfel, această modificare este făcută încât să se asigure degrevarea bugetului Ministerului Sănătăţii pentru anii 2020-2021 de cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14.200.000 de carduri naţionale de asigurări sociale de sănătate a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum şi a bugetului Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate pentru cheltuielile aferente distribuţiei acestora, conform notei de fundamentare al HG.

Pe de altă parte, cardul naţional de asigurări de sănătate nu va fi utilizat până la data de 30 septembrie în asistenţa medicală primară şi în cea ambulatorie de specialitate, după cum a informat Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul începând cu data de 1 iulie. (foto: imagine ilustrativă)