Pentru a veni în sprijinul absolvenților de liceu care dau luni BAC-ul, Ministerul Educației a întocmit un ghid cu regulile pe care trebuie să le aibă în vedere cei care vor susține examenul, notează stirileprotv.ro.

Examenele de Bacalaureat durează trei ore, încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în centrul de examen se face între orele 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate.

Candidații la Bacalaureat se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate la avizier sau pe ușa sălii de examen. Fiecare elev primește apoi o coală de hârtie tipizată, pe care trebuie să își scrie numele cu majuscule, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt în actul de identitate, precum și celelalte date de pe colțul de foaie ce urmează să fie lipit.

Ce pățesc cei care încearcă să copieze

Candidații care intră în sala de examen cu materiale nepermise (manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor elevi, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare) sunt dați afară din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise.

Cei care au fost eliminați din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu mai pot să participe la următoarele probe și nu mai au nici posibilitatea de a le fi recunoscute, în sesiunile următoare, notele la probele promovate anterior eliminării.

Se consideră că acești candidați au picat Bacalaureatul.

Cei care au fraudat nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Aceștia vor relua examenul integral de BAC cel mai devreme în a treia sesiune după cea la care au fost eliminați.

Regulile de desfășurare a examenelor de Bacalaureat 2021

Înainte de distribuirea subiectelor în săli, profesorii asistenți le vor explica elevilor cum se desfășoară examenul și cum să completeze datele personale pe foaia tipizată. De reținut că elevii nu au voie să își scrie numele pe alt spațiu decât cel care se sigilează; în caz contrar, lucrarea va fi anulată, pentru că poate fi identificată la corectare.

Reguli de respectat în timpul examenului

Din momentul în care subiectele sunt distribuite, niciun elev nu mai poate intra în sala de examen.

Candidații pot să iasă din sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate, doar dacă predau lucrarea și semnează de predare.

În cazuri excepționale, dacă se simt rău, candidații pot cere părăsirea temporară a sălii și vor fi însoțiți de unul dintre profesorii asistenți, până la reîntoarcerea în sala de examen. Dar timpul alocat rezolvării subiectelor nu se va prelungi.

Absolvenții de liceu au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații pot să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și a desenelor pot să utilizeze doar creion negru. La examenele la Matematică și Geografie, elevii au voie să folosească instrumente de desen.

În examen se folosește numai hârtia care le este distribuită elevilor de către profesorii asistenți.

Dacă vor să corecteze o greșeală pe foaia de examen, absolvenții de liceu trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală.

După ce se termină cele 3 ore de examen, candidații predau lucrarea în forma în care aceasta se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sala de examen până când este predată și ultima lucrare. (foto: imagine ilustrativă)