Nu o să salut victoria noului primar al Oneștiului. Nici n-aș avea cum, cât timp scriu aceste rânduri cu o săptămână înainte de alegeri. Sunt la biroul meu negru din casa mea înghesuită, iar din dreapta, prin fereastra neașteptat de încăpătoare, câteva raze ale soarelui îmi mângâie timid obrazul, după o nouă repriză strașnică de ploaie. Zâmbesc dulce-amar.

Cumva, mă așteptam să trăiesc astfel de sentimente. În definitiv, am spus-o ori de câte ori am avut ocazia: politicienii nu au suflet, ei au doar INTERESE. Dezamăgirea mea vine însă din altă parte. Dacă la “cei de sus” mă așteptam să ne vândă gogoși, nu mi-am închipuit că atât de mulți prieteni, oameni cu care mă știu de ani buni, chiar se bagă în mizeria asta. Mă dă pe spate când îi aud – ei chiar cred pe bune că cel din a cărui echipă fac parte e dat naibii de bun! Off…

Dar loc sub soarele ăsta este pentru toată lumea. Eu o să-mi văd liniștit de viață și de-acum încolo. Aici sau în altă parte. Cum am revenit după 11 ani de pribegie, la fel îmi pot lua tălpășița. Nu mai am niciun chef să tot aduc în față necazurile acestei comunități, iar comunitatea să mă trateze cu fundul.

Nici nu sunt dispus să fac compromisuri aiuristice. Nu vreau ca ziarul ăsta să se transforme într-o gazetă de perete, care să laude “performanțele extraordinare” ale administrației de azi, de mâine, de poimâine și de toate zilele care ne-au mai rămas de trăit. Mă îngrozește numai gândul că aș putea ajunge până în punctul acela.

Probabil că o să mai scot unul-două ziare, haide trei. Bun, patru! Important este că am priceput tot ceea ce trebuia să înțeleg după această campanie electorală. INTERES. Sau AVANTAJ, FOLOS, CÂȘTIG, PROFIT. Tot una.

Păcat că cei care ne-au condus sau urmează să ne conducă nu își dau seama că planul dimensionalității lumii  în care trăim nu se schimbă niciodată. Va rămâne mic, mic de tot. Și imposibil de pătruns. Eminescu mă ajută: “Iar în lumea asta mare, noi, copii ai lumii mici, / Facem pe pământul nostru mușunoaie de furnici / Microscopice popoare, regi, oșteni și învățați / Ne succedem generații și ne credem minunați”.

PS: Dacă mai apucăm, o să vă dezvălui câteva dintre dedesubturile acestei campanii electorale.

PPS: Stați să vedeți acum și ce alianțe se vor face. S-ar putea ca pe cei pe care i-ați contestat ieri, să trebuiască să-i îmbrățișați azi! Atunci să vă văd pe unde scoateți cămașa!