O escrocherie pune în pericol chiar vieţile oamenilor şi doar o minune a făcut ca până acum să nu se producă o tragedie. Fenomenul nu este nou, dar este în continuare folosit mai ales de grupurile de rromi, pe DN 11 Oneşti-Braşov, care vând trecătorilor bobițe de boz (sau boziu) pe post de afine, notează ziarulevenimentul.ro.
În gălețile cu care stau pe marginea drumului, îmbinându-i pe trecători, doar primul strat ar fi de afine, restul fiind bobițe de boz (boziu). Despre boz se știe că are efecte negative asupra ficatului și intestinelor, dacă sunt consumate în cantități mai mari. De altfel, în urmă cu aproape 2 ani, o fetiță a murit la Constanța după ce ar fi mâncat fructe de boz (detalii AICI).
„Mi s-a întâmplat la intrarea în judeţul Bacău, pe raza comunei Breţcu, judeţul Covasna. Pe DN11, la intrarea pe Oituz, mai mulţi rromi vindeau afine, am cumpărat o găleată şi când am ajuns acasă am văzut că doar primul strat este cu afine, restul cu bozie. Semăna perfect, doar că nu avea niciun gust”, a relatat Florin Solomon, din Târgu Ocna, pentru sursa citată.
„Aşa ceva mi s-a întâmplat şi mie anul trecut. Am atenţionat o persoana care vindea fructe de boz în loc de afine, iar răspunsul a venit foarte repede: Nu te oblig să iei”, a spus Ileana Mihalache Tomiță, din Onești.
Bozul este o plantă medicinală, ale cărei fructe se asemănă foarte mult cu afinele.
În uz intern, bozul se folosește în boli renale, ascită, edeme, tulburări de micțiune, cistită, răceală, reumatism articular, periartrita scapulo- humerală, febră, constipație, obezitate, în curele de slăbire pentru reducerea apetitului excesiv, tuse. În uz extern: răni, contuzii, înțepături de insecte, dureri de măsele.
Pe de altă parte, este contraindicată depășirea dozei limită admise deoarece bozul are efecte vomitive, poate duce la scăderea bruscă a greutății corporale, deshidratare, iritarea colonului și a stomacului. Totodată, bozul nu se administrează pe perioada sarcinii sau alăptării (foto: arhivă).