În ediția din acest an a clasamentului celor mai bogați români întocmit de revista Capital, în Top 10 și-au găsit locul și doi antreprenori din județul Bacău, este vorba despre frații Dragoș și Adrian Pavăl, care controlează imperiul Dedeman, și Daniel Dines, un afacerist originar din Onești, cu afaceri în IT.

Frații Pavăl l-au detronat în clasamentul celor mai bogați români pe Ion Țiriac, cu avere estimată la 2-2,1 miliarde de euro. “A devenit un lucru aproape de necombătut faptul că piața de retail din România să fie dominată de marile lanțuri din Occident. Numai că această <lege> a fost încălcată de frații Dragoș și Adrian Pavăl, în urmă cu aproape 10 ani, când compania lor, Dedeman, a devenit liderul pieței de bricolaj din țară”, scrie Capital.

Al treilea în top, după Ion Țiriac (a cărei o avere este estimată la 1,9-2 miliarde de euro), este Daniel Dines, originar din Onești.

Daniel Dines deține compania UiPath, lider mondial în domeniul roboților software specializați în preluarea muncilor repetitive făcute de angajați.

Oneșteanul Daniel Dines deține “doar” 20% din UiPath, dar cum compania pe care a fondat-o valorează 7 miliarde de dolari, rezultă că Dines are o avere de cel puțin 1,4 miliarde de dolari.

“Originar din Onești, Dines este fiul unui inginer civil și a unui profesor, care s-au întâlnit după ce amândoi au fost relocați de guvernul comunist al lui Nicolae Ceaușescu către o fabrică de produse chimice”, îl prezintă de Dines revista Capital.

Top 10 cei mai bogați români potrivit revistei Capital:

  1. Dragoș și Adrian Pavăl (Bacău, retail, materiale de construcții, bricolaj) – 2-2,1 miliarde de euro
  2. Ion Țiriac (București, auto, imobiliare, sport, energie) – 1,9-2 miliarde de euro
  3. Daniel Dines (București, IT, software) – 1,2-1,3 miliarde de euro
  4. Anastasia Soare (Los Angeles, industria frumuseții) – 1-1,1 miliarde de euro
  5. Familia Voiculescu (București, media, comerț, industrie) – 650-700 milioane de euro
  6. Zoltan Teszari (Bihor, telecomunicații, media, energie) – 640-660 milioane de euro
  7. Gruia Stoica (București, transport feroviar, producție material rulant, producție medicamente) – 520-560 milioane de euro
  8. Iulian Dascălu (Iași, imobiliare, retail) – 510-560 milioane de euro
  9. Radu Dimofte (București, Monaco, industrie, turism, imobiliare, piața de capital) – 440-460 milioane de euro
  10. Anca Vlad (București, industria farmaceutică) – 420-440 milioane de euro