În data de 28 mai, la Compartimentul ATI special amenajat în Secția Boli Infecțioase din cadrul SJU Bacău, a fost administrată prima doză de plasmă unui pacient infectat cu virusul Covid19. Este vorba despre o femeie în vârstă de 87 de ani, transferată la Bacău, în data de 23 mai, de la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Moinești, cu suspiciunea de infecție cu coronavirus, se arată într-un comunicat de presă al SJU Bacău.

Urmare a testării cu aparatul RT – PCR, diagnosticul de infecție Covid19 a fost confirmat la 24 mai.

Plasma a fost recoltată în data de 18 mai, prin echipamentul de plasmafereză instalat la Centrul de Transfuzii, de la un pacient vindecat anterior de Covid19, iar eșantioane din aceasta au fost trimise spre testare de compatibilitate, dozarea titrului de anticorpi și alte posibile boli transmisibile la București.

Rezultatele au venit pe 27 mai, iar în ziua următoare a fost administrată pacientei menționate prima doză din acest tip de tratament. Administrarea a decurs în condiții normale.
Pacienta va primi câte o unitate de plasmă (200 ml) timp de 3 zile consecutiv, urmând a fi constant monitorizată. Nu s-au înregistrat reacții adverse.(sursa: comunicat SJU Bacău)