Dimineața zilei de marți, 23 februarie. Prima din cele două în care unitățile de învățământ din Onești sunt închise, din cauza lipsei apei. Contrastul față de ziua precedentă, când după luni bune de așteptare toate școlile și grădinițele din oraș au fost deschise cu prezență fizică, este evident.

Fără elevi, Oneștiul este la prima oră a dimineții un oraș aproape pustiu. Foarte puține mașini străbăteau chiar și bulevardele principale în condițiile în care într-o zi obișnuită, cu școlile deschise fizic pentru toți elevii, Oneștiul începea să concureze cu marile orașe la aglomerația din trafic.

Închiderea școlilor din cauza avariei pe conducta de aducțiune CRAB, ce a lăsat Oneștiul fără apă azi și mâine (RAJA furnizează totuși apă cu program, din rezerva proprie de la Cuciur – detalii AICI), a lovit deopotrivă în comercianții de la colțul străzii, ce n-au mai avut cui să vândă covrigii, gogoșile ori ștrudelele, și în taximetriști, solicitările fiind extrem de puține în debutul zilei.

Nu toți copiii au aflat că azi și mâine cursurile se țin exclusiv online, iar unii dintre ei au bătut degeaba drumul până la școală, cazul unui pici simpatic de la Școala “Ghiță Mocanu”. După ce doamnele i-au explicat în poarta școlii că azi și mâine se învață online (cât o fi înțeles copilul, Dumnezeu știe!), micuțul, care căra în spate un ghiozdan aproate cât el de mare, a făcut stânga-nprejur și a luat-o ușor spre casă repetând într-una: “Urăsc școala asta!”

Miercuri, 24 februarie, în Onești cursurile se vor ține tot online, și nu ne rămâne decât să ne rugăm la Dumnezeu să nu ne trezim cu o creștere a ratei de infectare cu Covid-19, ca în alte orașe, și să trecem din nou la scenariul galben, ori, chiar mai rău, la scenariul roșu. Fiindcă și așa săracii copii și părinții lor sunt bulversați complet după un an de pandemie și zeci de reguli și schimbări impuse în acest timp!

De menționat că pozele care însoțesc articolul au fost realizate marți dimineața, în intervalul 07.30 – 07.50.