Un ansamblu monumental dedicat eroilor căzuți la datorie din toate regimentele care au dus acțiuni de luptă în zonă a fost ridicat la Pârgărești, pe Dealul Coșna, acesta fiind inaugurat ieri în prezența a numeroase oficialități.

Președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, alături de consilierii județeni Eugen Ochenatu, Gheorghe Belceanu și Vasile Manolache, au participat sâmbăta 5 octombrie 2019 la ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia inaugurării Ansamblului monumental comemorativ de pe Dealul Coșna, comuna Pârgărești, județul Bacău.

Ansamblul monumental ridicat pe Dealul Coșna completează simbolurile comemorative existente aici și aduce un omagiu eroilor căzuți la datorie din toate regimentele care au dus acțiuni de luptă în acest sector, precum și în zona adiacentă.

De asemenea, monumentul are rolul de a evidenția solidaritatea și respectul acordat militarilor francezi care s-au jertfit alături de trupele române pentru izbânda comună în Marele Război.

Prima cruce este dedicată memoriei ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul Dealul Coșna și zona adiacentă în Războiul de Întregire Națională

Cea de-a doua cruce este înălțată pentru locotenentul erou Paul Edouard Berge, din Misiunea Militară Franceză, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna, la 10 august 1917, în fruntea militarilor din Regimentul 16 Infanterie ,,Suceava”. Rănit, înainte de a fi spulberat de un obuz, ofițerul francez a strigat, în limba română, către ostașii pe care îi comanda: “Înainte, camarazi! Nu vom muri niciodată!”

Dealul Coșna este locul în care jertfa și eroismul Armatei Române au înfrânat ambițiile invadatorilor sub deviza „Pe aici nu se trece !”, într-o bătălie decisivă, care se alătură în mod strălucit celor de la Mărăști, Mărășești, Oituz, Cireșoaia și care au asigurat supraviețuirea statului roman și premisele înfăptuirii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. (sursa: comunicat Consiliul Județean Bacău)