Aproape 500 de copii de la nu mai puțin de 48 de cluburi din țară și din străinătate au luat parte, weekend-ul trecut, la cea de a 11-a ediție a Turneului Internațional de Judo Cupa Onești”. O prezență neașteptată, dar care a ridicat foarte mult nivelul competiției, a fost aceea a fostului vicecampion olimpic la judo Girolamo Giovinazzo.

Giovinazzo (foto mic 1, cu microfonul în mână), unul dintre judoka de top ai Italiei, dublu medaliat la Jocurile Olimpice (argint la Atlanta, în 1996, și bronz patru ani mai târziu, la Sydney) și campion european în 1994, la Gdansk (Polonia), a acceptat cu plăcere invitația organizatorilor de a participa la competiția de la Onești și de a susține un stagiu de pregătire cu toți sportivii interesați.

Cu 30 de medalii cucerite în cele două zile de concurs, sportivii de la CSȘ-CSM Onești s-au clasat pe locul secund în clasamentul general pe medalii, după CSM Focșani, dar acest aspect are mai puțină relevanță.

“Nu pot decât să mă declar mulțumit de rezultate și de organizare. Prezența lui Girolamo Giovinazzo la Onești a contat enorm, au spus-o și ceilalți antrenori din țară, nu o declar doar eu. Nivelul competiției a fost foarte ridicat, a fost cel mai puternic turneu de judo organizat vreodată la Onești, iar merite importante în acest sens îi revin lui Girolamo Giovinazzo.

Maestrul Giovinazzo a oferit o demonstrație de tehnică de judo, procedee pe care recunosc că nici eu nu le știam, pentru că judo-ul care se practică în Balcani este puțin diferit. Copiii au avut multe de învățat de la maestru și asta mă bucură cel mai mult. Mulțumesc pe această cale primarului, Consiliului Local, directorului CSȘ Onești, Florin Rădulescu, care ne-au sprijinit la buna organizare a competiției”, a declarat profesorul de judo Doru Bucătaru.

În deschiderea competiției, chiar de Ziua Națională a României, primarul Nicolae Gnatiuc le-a oferit distincții mai multor judoka oneșteni care fac cinste orașului, deși nu mai sunt la prima tinerețe, este vorba despre Mihai Gosav (campion la Jocurile Latino-Americane), Nicu Vulpoiu, Sorin Budău, Radu Marian, etc.

Turneul Internațional de Judo “Cupa Onești” este organizat de Primăria Onești, Consiliul Local Onești și Clubul Sportiv Școlar Onești și este dedicat memoriei foștilor mari antrenori ai Oneștiului: Iacob Gheorghe, Coman Constantin,  Dumbravă Gheorghe, Patrichi George, Georgescu Florică și Titi Constantin.