Câștigătoarea concursului „Prix de la Francophonie”, ediția 2023, eleva Ana – Dora Costea, și profesorul coordonator Loredana Hanganu, de la Colegiul Național ,,Grigore Moisil” din Onești au fost la Eysines, Franța, în perioada 24 august – 1 septembrie.

„În leagănul valorilor de patrimoniu ce reverberează în noi secole de istorie și cultură neprețuite, orașul Bordeaux, împrejurimile, cât și respectul gazdelor pentru aceste repere, transmis prin izvorul necontenit de informații oferite, toate acestea ne-au cucerit! Este ceea ce a modelat în noi, ireversibil, aspirații de mai bine, mai frumos, mai înalt”, a spus prof. Limba franceză Hanganu Loredana, de la Colegiul Național ,,Grigore Moisil” din Onești.

„Aventura, recent descoperită, ale cărei porți Limba franceză mi le-a deschis, m-a adus mult mai aproape de pasiunea mea pentru scris. O întâlnire ireversibil dragă mie!

Faptul de a-mi exprima atât de profund sentimentele reprezintă pentru mine o posibilitate de a mă descoperi mai bine, de a-mi ameliora modul de gândire, așadar, perspectiva asupra vieții.

O oportunitate care mi-a oferit noi orizonturi, trăiri inegalabile și, mai ales, un pas important al maturizării universului meu interior, deci al devenirii mele!”, a declarat Costea Ana-Dora, elevă în clasa a X-a C la Colegiul Național “Grigore Moisil” din Onești.

Concursul „Prix de la Francophonie”, adresat întregii comunități oneștene, s-a desfășurat în primăvară, în cadrul proiectului de înfrățire între primăriile orașelor Onești și Eysines, iar eleva Ana Dora Costea, coordonata de prof. Loredana Hanganu, a obţinut premiul întâi.

Jurizarea lucrărilor de către 11 membri francezi a acordat textului „Le chemin de la guérison”, al Anei Dora Costea, în unanimitate, premiul întâi.

Publicația locală Sud Quest a acordat o pagină întreagă evenimentului (vezi foto mic). (sursa: Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești)