Mulți spun că România e țara tuturor posibilităților, dar semnificația este adesea negativă. Totuși, dacă privești partea bună, vei afla că este și țara în care se află satul unde mai multe case au fost scoase la vânzare cu 2.000 de lei. Cam la aceeași bani s-au vândut și multe dintre casele din comuna Gura Văii, de lângă Onești.

Pare incredibil, dar cine a vrut să-şi cumpere o casă în această localitate de lângă Sibiu, a avut nevoie doar de un salariu mediu, scrie spynews.ro. Satul care a oferit case ”chilipir” se numește Gherdeal, și se află la limita cu județul Brașov. În prezent, mai are doar 7 locuitori, dar aici locuiau 112 familii, pe vremuri. Dacă vrei să ajungi în Gherdeal, ruta recomandată pentru peisajele ei este pe Valea Hârtibaciului, Sibiu – Agnita – Cincu – Bruiu – Gherdeal.

Satul care a oferit case ”chilipir” se numește Gherdeal, și se află la limita cu județul Brașov. În prezent, mai are doar 7 locuitori, dar aici locuiau 112 familii, pe vremuri. Dacă vrei să ajungi în Gherdeal, ruta recomandată pentru peisajele ei este pe Valea Hârtibaciului, Sibiu – Agnita – Cincu – Bruiu – Gherdeal.

Din păcate, satul Gherdeal a fost părăsit de locuitorii săi, de-a lungul anilor. Pentru a atrage noi locuitori, preţurile la locuinţe au fost chiar şi de nivelul unui salariu mediu pe o lună.

O bătrână din stat a povestit că sașii care locuiau cândva în sat au lăsat moștenire biserica fortificată săsească și stilul caselor din partea de jos așezării.

„Cam 22-25 de milioane de lei vechi e o casă la noi”, spunea una dintre locuitoare, oferta fiind destul de tentantă, chiar dacă locuințele sunt mai mult ruine acum.

Când a fost creat, Gherdealul a aparţinut călugărilor cistercieni care aveau o mănăstire fortificată la Cârţa.

Casele de la Gura Văii, ale căror prețuri au pornit de la 250 de euro, s-au vândut ca pâinea caldă. Bătălia a fost atât de mare, încât pentru o singură casă au venit și 30 de oferte. Oameni din toate colțurile țări au trimis cereri, fie că își doresc o casă de vacanță, fie că-și doresc să deschidă un business (DETALII AICI). (sursa: oradesibiu.ro)