Câștigător al medaliei mondiale de bronz cu echipa națională masculină de handbal a României și, mai nou, pescar profesionist cu rezultate remarcabile (o nouă medalie de bronz cucerită la Mondialele de pescuit la crap), Mitică Bontaș a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Onești.

Oneșteanul Mitică Bontaș a luat parte la ultima cea mai mare performanță realizată de echipa națională masculină de handbal a României, de patru ori campioană mondială. Bontaș a fost pe teren alături de alte nume mari ale handbalului masculin românesc – Maricel Voinea, Dumitru Berbece, Alexandru Buligan, Adrian Ghimeș, Robert Licu, Ion Mocanu, Marian Dumitru, etc – când naționala “tricoloră” a obținut locul 3 și medaliile de bronz la Campionatul Mondial din 1990, din Cehoslovacia. România a fost echipa care i-a provocat viitoarei campioane mondiale – Suedia – singura înfrângere din tot turneul. A fost o victorie superbă a “tricolorilor” în fața scandinavilor (20-19) cu un gol marcat de pe picioare de Maricel Voinea, în ultima secundă a jocului. În spatele echipei României s-au clasat atunci echipe care astăzi nu ne dau nicio șansă, precum Franța, Spania, Polonia, Germania.

bontas-trofeuMitică Bontaș a evoluat în cea mai mare parte a carierei (între 1988 și 1994) la Minaur Baia Mare – o forță a handbalului masculin românesc în acea perioadă – echipă cu care a câștigat mai multe trofee (Cupa României, Cupa Balcanică) și a fost de mai multe ori vicecampion național.

La nivel de juniori, Mitică Bontaș se mai poate mândri cu un titlu de vicecampion mondial (obținut la Mondialele din 1988, din Coreea de Nord).

Din 1994 până în 2002, Bontaș a evoluat în străinătate, în Germania, la TVA Aurich, HD Emden, TSV Eschwege. Un sezon, 1999-2000, Bontaș a îmbrăcat tricoul celebrei echipe germane THV Gummerscbach, de 12 ori campioană a Germaniei și câștigătoare a cinci Cupe ale Germaniei, deținătoare a cinci trofee ale Ligii Campionilor, etc.

După ce s-a lăsat de handbal, Mitică Bontaș a rămas în zona sportului, devenind unul dintre cei mai buni pescari profesioniști. În acest context, după ce a câștigat numeroase competiții interne și internaționale, anul acesta a făcut parte din echipa națională de pescuit la crap, care a terminat pe locul 3 la Mondialele din Franța.

boontas-pestePuțină lume știe că prima dragoste a lui Mitică Bontaș a fost judo-ul, disciplină sportivă în care a performat de asemenea, obținând titlul de vicecampion național, la juniori.

În acest fel, titlul de cetățean de onoare ce i-a fost acordat, azi, lui Mitică Bontaș nu vine decât să recompenseze o carieră sportivă de prestigiu.