(P)  

Un focar secundar de Pestă Porcină Africană (PPA)  a fost declarat în comuna Cleja, în data de 19.05.2020, la porci domestici  din gospodăria populației, achiziționați, fără respectarea legislației sanitare veterinare, din focarul existent în comuna Răcăciuni, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău. 

De la notificarea  bolii, pe proba analizată de L.S.V.S.A. Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. Un număr de 4 porci au murit și 2 cu semne clinice au fost uciși și neutralizați în condițiile legii.

“Ancheta epidemiologică este în desfășurare, proprietarul urmând să fie sancționat contravențional pentru nerespectarea legislației sanitare veterinare privind măsurile de restricție impuse în focarele de boală, cazul fiind transmis spre anchetare și celorlalte instituții abilitate”, menționează DSVSA Bacău.

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bacău, aflată sub conducerea Prefectului județului Bacău, a adoptat Hotărârea de aprobare a  Programul de măsuri, care se aplică în zonele de restricții pentru Pesta porcină africană formate din:

  • zona de protecție ce cuprinde 2 U.A.T.-uri, 4 localități, respectiv Faraoani – U.A.T. Faraoani, Cleja, Somusca, Valea Mică – U.A.T. Cleja. Fonduri de Vânătoare în zona de protecție: nr. 36 Faraoani
  • zona de supraveghere ce cuprinde 8 U.A.T.-uri, 18 localități, respectiv Gheorghe Doja, Ciucani, Gâșteni, Fundu Răcăciuni, Răcăciuni – U.A.T. Răcăciuni, Capăta – UAT Gura Văii, Chetriș – UAT Tamași, Bâzga, Răcătău Răzeși; Răcătău de Jos -UAT Horgești, Gioseni – UAT Gioseni, Nicolae Bălcescu, Buchila, Valea Seacă, Galbeni – UAT Nicolae Bălcescu, Valea Mică, UAT Cleja, Sărata, Bălțata -UAT Sărata.

Fonduri de Vânătoare în zona de supraveghere: FV 33 Gioseni, FV 34 Păncești, FV 32 Buhoci, FV 37 Călugăra, FV 35 Răcăciuni. (foto: imagine ilustrativă)