Rețelele de socializare au fost inundate cu postări de la ediția din acest an a Festivalului Verii de la Onești, o majoritate covârșitoare susținând că așa mare mizerie ca acum nu a mai fost vreodată de când se organizează această manifestare.

Chiar și primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină, a luat poziție vizavi de această situație. Într-o postare pe Facebook, acesta a precizat că “vă asigur că atât timp cât eu voi fi primar, așa ceva nu se va mai întâmpla la Onești.” (MESAJUL INTEGRAL TRANSMIS DE PRIMARUL NEGHINĂ – AICI)

Totuși, dintre sutele de comentarii de pe internet, se mai desprinde o concluzie: astfel de evenimente, peste tot unde au loc, în țară sau în străinătate, au această caracteristică comună de a se desfășura printre gunoaie.

Florin Marcu: “Mizeria este, din păcate, specifică oricărui festival din România precum și oricărei adunări organizate de oriunde. Atunci când există atât de mulți indivizi certați cu bunul simt, curățenia, minima educație, indiferent de etnia care aparțin, nu se întrevede speranța de mai bine, indiferent de eforturile primarului, poliției locale, organizatorilor.”

Liliana Iancu: “Măi oameni buni! Eu acum sunt în Bristol (UK). M- am plimbat pe faleză pe lângă port. O mizerie de nedescris. Când am întrebat de ce, mi s-a spus că e oraș studențesc și că a fost sâmbătă. Pe bune? Hai, să nu mai fim cârcotași numai cu noi. Am văzut mizerie mare și în America, și în Venezuela și chiar în Bali. Omul prin natura lui este un nesimțit care dacă nu este mânat cu biciul de la spate nu respectă nimic.”

Florina Jianu: “Să vină (n.r. – criticii) în Italia să vadă la 5 dimineața, când mergi la muncă, cum aruncă gunoiul din mersul mașinii! Despre ce vorbim?!”

Cristi Bratovianu: “Să vedeți prin Spania, te apucă groaza!”

Printre cei care s-au angrenat în discuții, au existat și câteva propuneri, mai mult sau mai puțin agreate de ceilalți.

Cristinel Țuțuianu: “Astfel de evenimente necesită organizare specială din partea ADP (n.r. – a administrației domeniului public, DPP în cazul Oneștiului), poliție locală. De foarte mulți ani asistăm la aceeași mizerie cu ocazia acestor evenimente și am învățat să evităm parcul chiar și după o săptămână de la eveniment, până trec „miresmele”. Indiferent de cine a fost primar. Am asistat și în alte țări la astfel de evenimente iar diferența constă în intensificarea activităților de salubrizare concomitent cu desfășurarea evenimentelor. Chiar dacă sunt carente în educația civică, cu implicare adecvată din partea ADP și poliției locale sunt convins că evenimentele festive, chiar și cu mici și bere, se pot desfășura foarte agreabil. Prin România încă se întâmplă pe la Cluj, Iași, Sibiu astfel de evenimente în condiții chiar foarte plăcute. Este mare nevoie de reformă urgentă în aceste servicii.”

Gheorghe Chelmuș: “Este timpul ca astfel de manifestări în Onești să nu mai aibă loc.”

Am păstrat la final părerea unuia dintre cei mai buni jurnaliști pe care i-a dat Oneștiul, Roland-Henrich Gotschik, astăzi retras din presă și devenit un pictor de succes. “Atunci când s-a anunțat că s-a montat deja prima toaletă publică, în parcul oneștean, i-am dat, maximum, o săptămână de funcționare, asta însemnând că timp de, măcar, o săptămână vor rămâne întregi! M-am înșelat!

Acum sunt destule voci care critică, care menționează lipsa de educație, lipsa celor șapte ani de-acasă etc. Ca unul care am mai umblat pe ici pe colo, pot spune că toate toaletele publice sunt condamnate la mizerii inimaginabile, iar cele mai firave chiar la distrugere fizică. Așadar, haideți să nu facem din mârlănie un apanaj strict al românilor! Mârlanii sunt peste tot și sunt destul de uniform împărțiți în lume!

Dacă se vrea civilizație, atunci se poate dar numai și numai coercitiv, pentru că pupăturile și bătăile condescendente pe umăr nu duc la nimic bun.

Cât privește strict toaletele publice, ar fi câte ceva de făcut, dar nu cred că ar lua cineva în seamă părerea unui neangajat politic!”, a precizat Roli.