Într-o lună friguroasă de iarnă, te aștepți ca cele mai mari costuri la întreținere să fie cele cu încălzirea locuinței, dar lucrurile nu stau întotdeauna așa. La ANL-urile din Onești, de pildă, apa caldă este mai scumpă decât căldura.
Un oneștean care locuiește într-unul din blocurile ANL din zona de sus a orașului a rămas perplex când a primit factura la întreținere aferentă lunii ianuarie, zilele trecute (data listării: 08 mai 2017). Prima dată i-a atras atenția costul total al întreținerii: 777,90. I s-a părut cam “umflat”, în condițiile în care ei nu sunt decât trei persoane în casă, dar s-a edificat rapid când a trecut cu privirea și peste cifrele trecute în dreptul celorlalte rubrici de pe fluturașul primit în cutia poștală.
Dacă încălzirea locuinței l-a costat 361,14 lei, iar iluminatul de pe casa scării și apa pluvială trec puțin peste 8 lei, împreună, reiese că diferența de bani i-a “înghițit-o” apa: 408,28 lei (aproximativ 91 de euro!) Enorm, în condițiile în care apometrele sale nu au înregistrat decât 9 metri cubi de apă rece și 5 metri cubi de apă caldă!
Pentru apă, erau trecute următoarele costuri: 121,19 lei – apă rece, 120,86 lei – apă caldă și… aici vine surpriza… 166,23 lei încălzire apă!
La Fondul Locativ i s-a spus bărbatului că suma de 166,23 lei trecută la rubrica “încălzire apă” rezultă din diferența dintre totalul de apă raportat de consumatori față de apa înregistrată de contorul principal. Cum ar veni, după ce și-a plătit apa pe care a consumat-o potrivit înregistrărilor apometrelor din locuința proprie, oneșteanul a fost pus să plătească, la paușal, și o cantitate de apă neclară de care nu s-a folosit în niciun fel.
“Și asta nu e totul. Acum vreun an și ceva ni s-a condiționat prelungirea contractelor de închiriere de achitarea în avans a fondului de rulment, ceea ce nu era stipulat în nici un contract. Eram la zi cu plata chiriei și a cheltuielilor de întreținere și era de ajuns, dar probabil că era nevoie de bani pentru campania electorală. N-ai ce să faci într-o situație ca asta, pentru că fără un nou contract de închiriere furnizorii de servicii (n.r. – electricitate) nu-ți prelungesc nici ei contractul. ANL-urile sunt locuințe sociale, se presupune că ele sunt ocupate de oameni cu posibilități materiale reduse, iar costurile ar trebui să fie și ele mai mici, ceea ce nu se întâmplă”, ne-a explicat oneșteanul în cauză.