Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) intenționează să reducă la numai 30% debitul de apă către municipiul Onești începând de azi (n.r. – joi, 15 decembrie), dar acest lucru ar putea avea consecințe grave asupra sistemului de apă și canalizare al orașului, avertizează administratorul-unic al SC Apă Canal SA, Cornel Fântână. Debitul scăzut al apei corelat cu temperaturile sub pragul de îngheț pot produce daune uriașe!”, spune Fântână.

Tocmai din acest motiv, dar și pentru faptul că SC Apă Canal SA și Primăria Onești au încheiat deja procedurile de inventariere ale rețelei de apă și canalizare a orașului, care urmează a fi predată municipalității, Fântână le-a solicitat celor de la CRAB să amâne luarea unei asemenea decizii tranșante. “Reprezentanții noștri și cei ai DPP Onești (n.r. – societate al cărei administrator-unic este Consiliul Local Onești și care ar urma să preia efectiv serviciul de apă și canalizare din Onești) au încheiat inventarierea, aici intrând rețeaua de apă și canalizare a orașului și stațiile de epurare Jevreni, Cuciur și Cărăboaia. Pe 22 sau 23 decembrie se va semna protocolul de predare-primire a tuturor acestor produse de inventar, de aceea am solicitat să nu se mai ia niciun fel de măsuri restrictive privind furnizarea apei în Onești. Pe de altă parte, cei de la CRAB au mai spus ei și-n alte rânduri că vor opri apa și nu au făcut decât să stârnească panică în rândul populației, pentru că în final nu s-a mai oprit nicio apă, nimic. De-abia așteptăm să scăpăm de acest serviciu, să vedem pe cine o să se mai dea vina când o să apară alte probleme!”, ne-a declarat administratorul-unic al SC Apă Canal SA.

Dacă cei de la CRAB chiar vor reduce debitul apei către SC Apă Canal SA și implicit către municipiul Onești la 30 la sută, cum a ținut să ne informeze compania băcăuană, oneștenii s-ar putea trezi în fața unui adevărat dezastru. “Există riscul să ne crape coloanele, la ce ger s-a lăsat afară! Nu putem sta 14 ore la rând cu apa nemișcată în coloane pe timpul nopții, pentru că o să înghețe și atunci o să fie vai și amar de noi!”, a avertizat Cornel Fântână.

În acest context, reporterilor UNU PE TROTUȘ le-a atras atenția faptul că toate demersurile făcute de CRAB (inclusiv juridice) pentru recuperarea debitelor restante de la SC Apă Canal SA n-au dat roade. Acest lucru ne face să credem că de fapt societatea lui Budeanu a făcut mereu plățile către CRAB în funcție de ceea ce încasa ea de la consumatori și că nu s-a pus niciodată problema ca banii oneștenilor să se ducă în altă direcție. Citiți rândurile următoare și trageți singuri concluziile: Ținând cont (…) de faptul că măsurile întreprinse până în prezent pentru recuperarea debitelor pe cale juridică (executare silită, adrese de poprire efectuate de executorul judecătoresc către instituțiile datoare către SC Apă Canal SA, respectivele asociații de proprietari, instituția Primăriei, a Judecătoriei, a Spitalului) nu au avut ca rezultat diminuarea debitelor, ci dimpotrivă creșterea acestora, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al SC CRAB SA din 05.12.2016 s-a stabilit restricționarea la 30% a debitului de apă furnizat către SC Apă Canal SA începând cu data de 15.12.2016. Ulterior, vom proceda la întreruperea totală a furnizării apei către SC Apă Canal SA și implicit către Municipiul Onești”.

Menționăm că această adresă a fost trimisă de CRAB a trimis-o către toate instituțiile publice județene.