RAFO Onești continuă să suscite un interes major în rândul autorităților iraniene, lucru pe care consilierii ambasadorului Iranului la București l-au reiterat și cu ocazia întâlnirii pe care au avut-o, ieri, cu reprezentanții societății oneștene, la invitația oficialităților statului islamic.

Discuțiile dintre reprezentanții RAFO și oficialitățile iraniene (la care nu a luat parte și ambasadorul iranian, reținut cu alte treburi) au conturat un scenariu care, dacă se va îndeplini, va însemna un nou început pentru rafinorii oneștenei. Concret, iranienii le-au transmis încă o dată reprezentanților RAFO (președintele CJ Bacău, Sorin Brașoveanu, președintele Camerei de Comerț, Doru Simovici și administratorul judiciar al societății) că sunt interesați să cumpere rafinăria, dar numai în anumite condiții, cu care toată lumea ar fi căzut deja de acord! “La nivel de administrație, s-au înțeles deja toate părțile implicate. Rămâne de stabilit procedura. Se dorește ca vânzarea să se facă pe procedura de reorganizare, nu de faliment, e mai avantajos așa pentru cumpărător. Administrația RAFO le-a prezentat partenerilor de discuție un document cu situația tehnică și juridică a societății, inclusiv două variante de repornire, care au fost analizate de vechii acționari. Pot să vă spun că ambasadorul Iranului a rămas surprins de rapiditatea cu care le-au fost prezentate toate documentele solicitate privitoare la RAFO. Documentele vor ajunge în cel mai scurt timp la ministrul Energiei din Iran. De altfel, ambasadorul Iranului a fost reprezentat la discuții de un consilier pe probleme energetice și unul pe probleme culturale”, ne-a declarat sursa UNU PE TROTUȘ.

Ce urmează mai departe? “Părțile au căzut de acord ca în perioada următoare să se facă o evaluare a rafinăriei, de către un evaluator, acesta urmând să indice prețul societății, cel corect, desigur. După ce vom ști prețul rafinăriei, nu mai rămâne decât ca iranienii să ia decizia finală”, a conchis sursa UNU PE TROTUȘ.

RAFO se află în procedură de faliment, iar toți angajații pe care i-a avut ultima oară (circa 400) au fost disponibilizați.