Cei 381 de salariați ai RAFO care au cerut, în toamna anului trecut, disponibilizarea colectivă, după ce nu mai fuseseră plătiți deloc în ultimele 10 luni de contract, au de încasat de la RAFO salarii restante însumând 8.463.964 de lei (aproximativ două milioane de euro).

Drepturile salariale pe care le au de recuperat cei 381 de oameni provin din perioada ianuarie – 27 octombrie 2016, dată la care conducerea administrativă și acționariatul RAFO au acceptat să înainteze către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău actele de disponibilizare colectivă. Cele peste 8 milioane de lei pe care le au de recuperat foștii salariații ai RAFO sunt înscrise și la masa credală, în dosarul privind falimentul societății.

Cele aproape două milioane de euro nu reprezintă însă toți banii pe care trebuie să-i obțină de la RAFO cei 381 de oameni care au lucrat în cadrul rafinăriei oneștene până în toamna anului trecut. Conducerea de sindicat se luptă în instanță pentru a mai obține pentru ei și plăți compensatorii, în valoare totală de 4.345.000 de lei, ceea ce înseamnă încă aproximativ un milion de euro! Nu în ultimul rând, mai sunt de recuperat drepturi salariale izvorâte după data de 27 octombrie 2016, care se înscriu la plăți curente, nu însă și în tabloul creditorilor, respectiv salarii pentru perioada 27.10 – 10.11.2016, respectiv 569.277 de lei.

În total, ar fi vorba de aproape trei milioane de euro, la care s-ar mai adăuga și eventuale daune interese, pe care salariații le-au cerut, de asemenea, în instanță.

Vestea bună a începutului de an pentru cei 381 de oameni și pentru familiile lor este că dosarul prin care se luptă să obțină toate aceste drepturi salariale care li se cuvin a fost repus pe rolul instanței de judecată.

În numele tuturor salariaților care au de recuperat drepturi de natură salarială, vă informez că a fost repus pe rol dosarul nr. 2432 / 110 / 2016, cu termen pe data de 16.01.2017, a ținut să precizeze liderul de sindicat de la RAFO, Ion Marian.