În condițiile în care numele firmei din București care a cumpărat UTON este deocamdată confidențial, ceea ce ne împiedică să ne pronunțăm clar în privința intențiilor sale, tot avem o certitudine: două dintre societățile care voiau să achiziționeze întreprinderea de utilaj chimic din Onești nu voiau decât un singur lucru: să facă producție.

Atât Comes SA Săvinești, cât și firma din Tg. Mureș care a participat la licitația organizată de Fisc, aceasta din urmă controlată de George Pușcașu, și el fost director comercial UTON, și de omul de afaceri oneștean Marcel Colpoș, erau pregătite să pună pe picioare întreprinderea într-un termen relativ scurt.

Pentru Comes SA Săvinești, achiziționarea UTON ar fi venit mănușă. Din informațiile aflate pe surse de reporterii “UNU pe Trotuș”, în momentul de față Comes SA are în desfășurare foarte multe contracte, iar pentru a le onora este nevoie să se lucreze la o capacitate de 140%.

Achiziționarea UTON, pe care ar fi pus-o în funcțiune într-un termen rezonabil – circa 9 luni – în condițiile în care societatea oneșteană este astăzi debranșată de la rețelele electrice și de gaze naturale, i-ar fi permis Comes SA să-și mute o parte din operațiuni la Onești. Din start, asta ar fi însemnat în jur de 100 de noi locuri de muncă pentru oneșteni.

Dar UTON era foarte atractivă pentru Comes SA și dintr-un alt motiv: capacitatea de producție superioară a întreprinderii oneștene. Astfel, dacă la Săvinești nu pot fi realizate decât utilaje de cel mult 60 de tone, UTON a fost în așa fel conceput încât să poată fabrica utilaje de 90 de tone. Iar utilajele, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai scumpe.

În același registru, firma controlată de omul de afaceri oneștean Marcel Colpoș și de fostul director comercial al UTON, George Pușcașu, dispunea deja de forța de muncă necesară, în principal meseriași din Onești care astăzi lucrează detașați în diferite locuri din țară.

Revenind la Comes SA, din informațiile noastre nemțenii ar fi fost dispuși să oferte salarii mai mult decât atractive, pentru a combate efectele crizei forței de muncă. Salariul unui muncitor calificat și cu experiență în domeniu ar fi fost de 6-700 de euro net pe lună. “Doar așa i-ar fi determinat pe profesioniști să se întoarcă acasă”, explică sursa noastră.

UTON Onești a fost cumpărată zilele trecute de la ANAF de o firmă din București în schimbul sumei de 9,3 milioane de lei. Numele firmei este confidențial cât timp nu a expirat încă termenul în care se pot depune contestații.