O bancnotă falsă de 50 de lei a fost descoperită, zilele trecute, de angajații unei bănci din Onești, în timp ce numărau o sumă de bani pe care un client dorea să o depună în contul societății sale.

Nu se cunoaște câte astfel de bancnote false de 50 de lei au fost plasate în oraș cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar polițiștii au deschis o anchetă în acest caz.

Bancnotele false sunt cel mai ușor de plasat în circulație în perioada sărbătorilor, când crește semnificativ volumul vânzărilor. În acest vacarm al cumpărăturilor, comercianții nu mai acordă aceeași atenție acestor detalii și pot fi ușor înșelați”, spun specialiștii.

Aproape 6.000 de bancnote românești au fost falsificate în 2018, potrivit unui raport al Băncii Naționale a României.

Cele mai multe bancnote falsificate au fost cele de 100 de lei. Concret, din 5.902 bucăți falsificate, 5.566 erau de 100 de lei.

La distanță mare se află cele de 50 de lei cu 298 de bucăți falsificate, iar pe al treilea loc cele de 10 lei.

Din numărul total de bancnote false, cele mai multe, peste 5.600, au fost descoperite în circulație, iar peste 250 au fost capturate de polițiști în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a intra pe piață.

Bancnota falsă descoperită la Onești a fost tipărită spre a fi folosită în cinematografie – de altfel, bancnota este și inscripționată în acest sens.