SC Apă Canal SA, societate care a administrat serviciul public de apă și canalizarea în municipiul Onești până în decembrie 2016, a întocmit documentele necesare în vederea depunerii cererii deschiderii procedurii de insolvență.

După aproape 20 de ani în care a furnizat apa potabilă oneștenilor, SC Apă Canal SA, societate controlată de omul de afaceri băcăuan Ovidiu Budeanu, urmează să intre în insolvență.

Fostul operator de apă din oraș nu a mai desfășurat nicio activitate în ultimele aproape 8 luni, mai precis din data de 22 decembrie 2016, când a predat serviciul de apă și canalizare al orașului către societatea Primăriei Onești – SC Domeniul Public și Privat SA (DPP), împreună cu toți angajații – circa 170 de persoane.

SC Apă Canal SA datorează Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) o sumă impresionantă – aproape un milion de euro – reprezentând facturi emise și încasate. La rândul ei, însă, SC Apă Canal SA are de recuperat de la consumatorii din Onești cărora le-a furnizat apă (populație și agenți economici) o sumă apropiată.

Cererea de insolvență ar urma să fie depusă în această săptămână, ea urmând să fie aprobată de un judecător.

Un debitor ajuns în stare de insolvenţă are posibilitatea, dacă întruneşte anumite condiţii expres prevăzute de lege, să intre într-o fază de reorganizare a activităţii, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic.

Dacă activitatea astfel reorganizată este profitabilă şi permite plata tuturor creanţelor , conform termenelor şi condiţiilor stabilite în plan, atunci debitoarea iese din starea de insolvenţă, îşi menţine personalitatea juridică, urmand sa işi desfăşoare activitatea în continuare fără intervenţia administratorului judiciar sau a judecătorului sindic.

Dacă activitatea reorganizată nu respectă planul atunci debitoarea iese din faza de reorganizare şi intră în faliment. În acest moment activitatea debitoarei trece sub comanda lichidatorului judiciar, care va proceda la evaluarea bunurilor şi valorificarea lor  urmând a plăti creanţele din sumele astfel încasate.