Sfârșitul RAFO Onești este tot mai aproape. Societatea bucureșteană Axa Security, care asigură din 2008 paza patrimoniului rafinăriei oneștene, a cerut în instanță declanșarea procedurii de faliment, ca urmare a neplătiții de către RAFO a unor debite considerabile.

Din câte se pare, RAFO Onești ar avea de plată către Axa Security peste jumătate de milion de euro, în schimbul serviciilor prestate de societatea de pază.

Cererea de intrare în faliment a RAFO a fost înregistrată deja la Tribunalul Bacău, în ziua de 15 septembrie 2016, și se va judeca de către magistrații din cadrul Secției a II-a civilă și de contencios administrativ și fiscal. Evident, în momentul de față stadiul procesual este pe fond, instanța nestabilind încă primul termen de judecată.

axa-faliment-rafo-2

Directorul punctului de lucru de la Onești al Axa Security, Ovidiu Momanu, nu a putut fi contactat pentru a oferi relații suplimentare în această speță.

Șansele ca RAFO să scape de faliment sunt minime, în condițiile în care societatea oneșteană are conturile blocate de către ANAF, ceea ce face imposibilă achitarea datoriei către Axa Security.

La RAFO mai lucrează (e un fel de a spune) în prezent în jur de 360 de muncitori, aceștia fiind neplătiți din luna februarie.
De o săptămână, RAFO a rămas și fără curent electric, tot din cauza datoriilor. Iar ploile din acest zile nu fac decât să crească riscul producerii unui accident de mediu, în situația în care RAFO nu mai poate epura apele meteorice, spre a putea fi deversate în condiții de siguranță în râul Trotuș.

În ultimele luni, la conducerea RAFO s-au perindat mai mulți “investitori” dubioși, unul mai sărac decât altul, care nu au făcut nimic concret în ideea redresării situației.